La nici 3 ani, un puști din Deva este dovada vie că dacă destinul tău este să trăiești și să îți bucuri familia, nimic și nimeni nu te poate întoarce din viață. Nici anestezistul care ți-a întârziat cu patru ore cezariana urgentă, nici medicul care te-a ținut sedat trei luni cu un tratament prescris, fără investigații, și nici plimbatul între spitale.
Acest puști este Matei şi nu doar că trăiește când nimeni nu mai credea, dar astăzi merge susținut și cu generozitatea noastră, a tuturor, va putea merge singur, nu peste mult timp.
"Sarcina a fost bine, doar că eu, fiind cu antecedente de cancer în trecut, medicul de la Cluj, când a aflat istoricul meu, nu am mai vrut să se ocupe de noi", spune Nataşa.
Supraviețuitoare al celei mai crunte boli cancer, Natașa poate spune astăzi că a mai supraviețuit unei drame, aceea de a se lupta cu unele cadre medicale pentru salvarea copilului ei. Bătălia a început când, ajunsă în a 32-a săptămână de sarcină, tânăra mamă a simțit contracții.
"Am plecat la Timișoara. Acolo m-au internat pe terapie intensivă. Aveam contracții din cinci în cinci minute. După cinci zile mi-a zis că totul este bine, deși aveam dureri. Mi-a zis că trebuie să părăsesc spitalul, era perioada Covidului.
"La ora 4:00 a venit paza și m-a scos afară", spune Nataşa.
În a treia seară de la externare, spre ora 23:00, Natașa a făcut hemoragie, s-a dus la spitalul din Hunedoara și doctorița ginecolog a decis imediat cezariană de urgență.
"După patru ore şi jumătate a apărut medicul anestezist cu medicul pediatru care erau foarte revoltați că de ce s-au dat așa insistent telefoane, că doar este o cezariană şi putea să aștepte până la ora 6:00, iar doctorița ginecolog i-a spus nu, nu se poate aștepta pentru că e un caz de urgență deja", a spus Nataşa.
Matei a venit pe lume în zori, avea cordonul ombilical înfășurat de două ori de gât și făcuse hipoxie. Bebelușul a fost mutat la Deva, unde era un neonatolog permanent, dar nici nu a ajuns bine că a fost urcat în ambulanță cu destinația Timișoara. Făcuse convulsii.
"Au urmat niște chisturi și nu se știe dacă va fi vreodată un copil normal sau nu, că să ne gândim sau să ne pregătim de ce e mai rău", a mai spus Nataşa.
La trei luni medicul consultat de părinți a prescris un medicament cu efect sedativ.
"Nu e normal să ținem un copil drogat, fără o investigație", spune Nataşa.
Iar la un an copilul a primit și diagnosticul de tetrapareză mixtă mers-vorbire. Soții Cîzu au decis să sacrifice fiecare leu pentru Matei și ajutați de familie și prieteni, l-au dus pe Matei la Barcelona pentru recuperare.
"Matei, la un an și șase luni doar se târa, nu îşi ținea capul, nu mergea patru lave. După şase ore de terapie acolo Matei a început să meargă în patru labe și să stea în fund. El merge la terapie ca să poată să meargă ca și alți copii. Mai are momente când îmi spune ţine-mă de mână, să merg ca și băieții mari, că băieţii mari merg", a mai spus Nataşa.
Matei este astăzi poveste la televizor, deoarece a fost acceptat în Statele Unite pentru operația de rizotomie dorsală selectivă și are nevoie de generozitate.
"Am primit scrisoarea de acceptare în care ne spune că Matei va merge independent în toate mediile, dacă noi facem această intervenție, ne mai lipsesc aproximativ 30.000 euro.
Pe Matei îl puteți ajuta donând 2 euro prin SMS la numărul 8848, dar și prin plată cu cardul ori prin transfer bancar. Românii din străinătate pot sprijini și ei donând prin PayPal.