Antena 3 CNN Actualitate Stewardesa care a supravieţuit după două accidente aviatice: Momentele de groază au fost când m-am urcat din nou pe avion (VIDEO)

Stewardesa care a supravieţuit după două accidente aviatice: Momentele de groază au fost când m-am urcat din nou pe avion (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 23:25 13 Apr 2010 Modificat la 23:25 13 Apr 2010
Stewardesa care a supravieţuit după două accidente aviatice: Momentele de groază au fost când m-am urcat din nou pe avion (VIDEO)
?Momentele cele mai de groază pentru mine au fost în clipa în care m-am urcat din nou pe avion. Am văzut-o pe colega mea întinsă, care a pierdut foarte mult sânge din cauza unei artere tăiate. Era acoperită de haine pentru că au zis că este moartă. I se vedeau doar picioarele, eu i-am dat hainele la o parte de pe faţă şi atunci a mişcat puţin din gură. Am stat apoi cu ea până au venit şi ne-au salvat?, îşi aminteşte Laura Aurelia Grigore.

Laura Aurelia Grigore este una dintre stewardesele care s-a aflat la bordul avionului Tupolev 154 al companiei Tarom care s-a prăbuşit în urmă cu trei decenii în Oceanul Atlantic, în vestul Africii. Ea a povestit la Sinteza Zilei de luni momentele incredibile prin care a trecut în momentul catastrofei.

În plus ea a declarat că s-a mai aflat într-un avion care s-a prăbuşit, şi care a luat foc în acel moment. Dacă în cazul catastrofei cu avionul Tupolev, doar o persoană a murit, restul oamenilor supravieţuind, în cel de-al doilea incident aviatic au decedat cei trei piloţi aflaţi în cabină, iar pasagerii şi ceilalţi membrii ai echipajului au scăpat nevătămaţi.

Se poate spune că femeia ?a avut zile?, aşa cum obişnuiesc să spună românii. Mai mult, în momentul în care avionul Tupolev s-a prăbuşit Laura Aurelia Grigore era însărcinată cu fiul său ?care astăzi împlineşte 29 de ani?.


Purghel George, unul dintre supravieţuitorii accidentului, a povestit, la rândul său, momentele de groază prin care a trecut în momentul prăbuşirii în Atlantic a avionului Tupolev.

?Eu mă găseam în partea a doua a avionului, al doilea rând de scaune, pe partea dinspre culoar. La un moment dat am simţit că merg printr-o pădure, un fâşâit puternic, practic noi eram pe apă... Şi, la un moment dat, probabil când am întâlnit bancul de nisip care se afla sub apă, am simţit că ies din scaun deşi eram legat cu centura. Vroiam să se termine odată, simţeam că mă rup în două. Apoi am văzut o gaură neagră în faţă, şi scurt circuite, panică lumea ţipa, şi am auzit: suntem în apă. Mi-am spus, e clar ne ducem la fund. (...) Am ieşit şi am sărit în apă?, a povestit fostul marinar Purghel George, unul dintre supravieţuitorii accidentului.



În august 1980, avionul Tupolev 154 al companiei Tarom a căzut în ocean în largul coastelor Mauritaniei. La impactul cu apa, aeronava s-a rupt în două. O singură persoană din cele 187 aflate la bord a murit. Cauzele accidentului nu au fost elucidate nici până în prezent.

Tupolev 154 a fost considerat unul dintre cele mai sigure avioane ruseşti, foarte puţine incidente fiind cauzate de probleme tehnice. A fost conceput în anii '60, iar primul zbor comercial a avut loc în 1972. Aeronavele au o lungime de 48 de metri, o greutate de peste 50 de tone şi o viteză de croazieră de 975 de km/h. Sunt renumite pentru abilităţile de a decola şi ateriza în condiţii extreme, pe piste nepavate sau în zonele arctice. Au fost produse peste o mie de aparate, mai mult de 200 fiind încă în uz.



După aproape patru decenii, compania naţională rusă Aeroflot a anunţat la începutul acestui an retragerea acestor aparate din flota sa. Tupolev 154 nu mai corespunde standardelor Uniunii Europene, motoarele fiind prea zgomotoase şi poluante. Este utilizat însă în continuare pentru zboruri interne în Rusia şi în alte state ex-sovietice.



Antena3.ro

×
x close