„În această dimineață, am semnat și am trimis către Guvernul României propunerea de proiect legislativ pentru desființarea SIIJ. După cum știți, ieri a fost o ședință în cadrul CSM, o ședință lungă, în care s-a dezbătut acest proiect, s-a dat un aviz negativ. Vreau să fac precizarea că avizul este consultativ și am decis, în urma analizării tuturor argumentelor, să trimit mai departe acest proiect, de desființare a SIIJ”, a spus Stelian Ion.
”Este foarte important să readucem normalitate în sistemul de justiție. Din punctul meu de vedere, desființarea acestei secții înseamnă o normalizare, o promisiune pe care am făcut-o, un punct clar și bine definit în programul de guvernare și ne respectăm toate aceste promisiuni”, a adăugat el.
„Pentru mine, avizul negativ din partea CSM reprezintă o dezamăgire. Nu am fost niciodată obtuz la ideea de garanție și de întărire a independenței magistraților, dimpotrivă am avut în analiză anumite variante. Ele nu s-au concretizat pentru că nu s-a găsit o formulă constituțională pentru a le promova, În același timp, din partea membrilor CSM nu au venit propuneri concrete, altele decât unele pe care le-am eliminat din textul inițial, acele imunități suplimentare, cu care nu am fost și nu voi fi niciodată de acord”, a mai spus ministrul Justiției.
Acesta a criticat activitatea de până acum a SIIJ.
„Așa cum există acum, e foarte clar că magistrații ajung să nu mai răspundă în fața legii, mă refer la cei care încalcă legea, pentru că este un organ absolut ineficient, a fost creat și conceput ca o structură centrală, fără structuri teritoriale, nu se poate ocupa de toate problemele din toate instanțelor și parchetele din țară și are în lucru în prezent aproximativ 6.000 de dosare. Este relevant că în decursul acestor ani a avut o medie de trimiteri în judecată de două rechizitorii pe an, ceea ce statistic vorbind este foarte puțin, niciun rechizitoriu pentru fapte de corupție”, a precizat Stelian Ion.
Acesta a spus că de la înființarea secției și până acum au fost cheltuite 17 milioane de lei, „cu rezultate foarte slabe”.
Ministrul Justiției a anunțat că proiectul de desființare a SIIJ va merge la Guvern, „sper că se va adopta, va merge în Parlament și acolo se va da un vot”.
Înfrângere istorică pentru ministrul USR al Justiţiei! CSM a avizat negativ desfiinţarea Secţiei Speciale
Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ joi, 11 februarie, la capătul unei şedinţe tensionate care a durat circa 8 ore, proiectul de lege promovat de ministrul Stelian Ion, prin care se propune desfiinţarea Secţiei Speciale.
La vot, avizul negativ a trecut cu 11 voturi la 8.
Avizul CSM este consultativ, decizia finală în privinţa proiectului de lege fiind prerogativa Parlamentului.
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a spus de mai multe ori că îşi doreşte ca Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ, aşa numita Secţie Specială, care îi investighează pe magistraţi) să fie desfiinţată până în luna martie anul curent.
Desfiinţarea SIIJ, concepută în mandatul fostului ministru liberal al Justiţiei
Proiectul a fost iniţiat în mandatul fostului ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu, şi a suferit mai multe modificări. Şedinţa CSM a fost una tensionată, cu poziţii exprimate tranşant fie în favoarea, fie împotriva proiectului promovat de Stelian Ion.
Preşedintele CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, a intrat într-o controversă cu ministrul Stelian Ion, după ce acesta a spus că el vede Secţia Specială ca pe un cui în talpă.
"E bine să privim greșelile în față (...) Percepția mea în toți acești ani a fost că înființarea SIIJ a fost o greșeală. Nu am auzit pe nimeni să laude activitatea SIIJ, pentru că nu e de lăudat. O văd ca pe un cui în talpă adânc înfipt, până în carne, pe care trebuie să îl scoatem", a spus ministrul justiţiei.
"Toți magistrații vor garanții că nu vor fi supuși unor abuzuri. Nu trebuie să ne punem întrebarea de ce vor oamenii ăștia garantii? Dumneavoastră închideti orice dezbatere pentru că vă raportați la garanții ca la un privilegiu. Prin acest proiect, care exclude orice garanție pentu magistrați, nu faceti decât să ne țineți captivi într-un pendul dintre extreme. Nu asa se construiește", a replicat preşedintele CSM.