Antena 3 CNN Actualitate Statul va ști ce telefoane folosesc toți românii, începând din luna ianuarie 2025. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Statul va ști ce telefoane folosesc toți românii, începând din luna ianuarie 2025. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

telefon
Statul va ști ce telefoane au toți românii. Sursă foto: Getty Images / Tim Robberts
de Laura Dinu    |    05 Iul 2024   •   09:56

Din ianuarie 2025 statul va ști ce telefon are fiecare român în parte. Este vorba despre un act normativ publicat deja în Monitorul Oficial.

Până la data de 8 ianuarie 2025, operatorii de telefonie mobilă sunt obligați să transmită informații la ANCOM despre toate telefoanele din rețea.

Ce informații primește statul despre telefoanele mobile

  • Denumirea producătorului
  • Marca și modelul telefonului
  • Versiunea sistemului de operare

Care este scopul

Având în vedere că majoritatea telefoanelor inteligente folosite în ziua de astăzi au tehnologie de 4G și 5G, măsura este necesară pentru transmiterea unui pachet complet de date, în cazul în care se efectuează un apel la numărul de urgență 112, astfel, localizarea dispozitivului făcându-se e cu o precizie de doar câțiva metri.

Cum se localizează acum un apel de urgență la 112

Acum, în lipsa acestor date, localizarea unui apel de urgență la 112 se face în baza celulei GSM. Însă acest lucru duce la o arie foarte mare de localizare. Concret, în 58 % dintre situații, aria de localizare este de aproximativ 12 km pătrați. Mai mult decât atât, în 25 % dintre situații, aria este de 50 km pătrați. 

 

 

×
Subiecte în articol: telefoane stat 112
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close