Antena 3 CNN Actualitate Statul va întocmi o lege pentru mamele-surogat. "Afacerea" acestora, pe cale de dispariţie

Statul va întocmi o lege pentru mamele-surogat. "Afacerea" acestora, pe cale de dispariţie

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 20:57 11 Aug 2011 Modificat la 20:57 11 Aug 2011
Statul va întocmi o lege pentru mamele-surogat. "Afacerea" acestora, pe cale de dispariţie
Foto: physictourism.com
Veste bună pentru cuplurile cu probleme de fertilitate - statul s-a gândit să facă o lege pentru mamele-surogat. E doar un proiect, iar până la implementare este cale lungă. Un lucru însă este sigur. Mamele-purtătoare nu vor avea voie să ceară bani pentru serviciul lor.

Acum, în lipsa unei legi clare, internetul este plin de anunţuri prin care mamele-surogat cer zeci de mii de euro. Atât costă o viaţă de om. Astfel de negocieri se poartă zilnic între mamele-surogat şi cele care nu reuşesc să aibă un copil. Oficial, 50.000 de românce au probleme de fertilitate.

"Afacerea" mamelor-purtătoare ar putea să dispară odată cu Legea privind reproducerea umană asistată medical cu terţ donator. Amânat la nesfârşit de Ministerul Sănătăţii, proiectul a fost propus joi pentru dezbatere publică. Tot ministerul va fi cel care va stabili condiţiile pentru unităţile sanitare, dar şi pentru persoanele care vor realiza procedurile.

"O bună parte dintre aceste prevederi existau deja în Codul Civil. Este într-adevăr o temă de dezbatere, este şi motivul pentru care noi aşteptăm propuneri", a declarat Alexandru Călin, directorul Direcţiei de Asistenţă Medicală.

Este o listă deschisă din care mamele-surogat fac şi ele parte. Cât despre mamele-purtătoare care nu vor să se mai despartă de copil la naştere, legea nu are încă o soluţie. Părinţii cu probleme se vor adresa Agenţiei Naţionale de Transplant, iar banii pentru tratamentele de fertilizare ar putea să vină de la bugetul de stat.

Până la forma completă a legii, un lucru este clar. "Condiţionarea financiară a unui astfel de proces de donare este inacceptabilă", a precizat Alexandru Călin.

O veste deloc bună pentru cele care se gândesc să facă o afacere din disperarea femeilor infertile. Procedurile mai ţin însă legea pe loc. Proiectul ar putea să ajungă în Parlament cel mai devreme peste 30 de zile. Despre data la care legea va fi aplicată, ministerul nu are răspuns. Până atunci, mii de femei nu pot decât să spere că îşi vor ţine în braţe copilul.
 



×
x close