Antena 3 CNN Actualitate Statul român e acuzat că a confiscat Nitramonia

Statul român e acuzat că a confiscat Nitramonia


Statul român e acuzat că a confiscat Nitramonia
21 Mar 2007   •   20:03

Statul român este acuzat de "confiscarea companiilor din grupul Nitramonia". Acuzaţia vine din partea fostului acţionar majoritar al Nitramonia Făgăraş, societatea S&T Oil Equipment&Machinery, din Statele Unite, care se va adresa în acest sens Curţii Internaţionale de Arbitrare a Litigiilor Comerciale de la Washington, după cum au anunţat miercuri avocaţii firmei americane. "Compania americană susţine că acţiunea de preluare întreprinsă de statul român în februarie 2005 este ilegală şi încalcă flagrant legile internaţionale, precum şi prevederile tratatului investiţional bilateral dintre Statele Unite şi România", se arată într-un comunicat al firmei internaţionale de avocatură King&Spalding, care reprezintă interesele fostului acţionar majoritar al Nitramonia Făgăraş.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii firmei americane speră că statul român va dori să rezolve acest litigiu pe cale amiabilă. S&T Oil Equipment&Machinery susţine că este proprietarul de drept al tuturor celor şapte companii rezultate din divizarea Nitramonia şi că preluarea acestora de către guvern încalcă prevederile tratatului privind investiţiile americane în România. Compania de avocatură apreciază că Guvernul nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de muncitorii Nitramonia şi aminteşte că societatea Donau Chem Turnu Măgurele, controlată de grupul InterAgro, deţinut de omul de afaceri Ion Niculae, a cumpărat principalul activ al producătorului de îngrăşăminte şi produse azotoase Nitramonia, Nitrofertilizer SA, pentru 34 de milioane de lei.

Avocaţii companiei americane spun că Guvernul ar trebui să înceteze orice proceduri de vânzare sau dispoziţii care privesc companiile Nitramonia până când arbitrajul internaţional va fi finalizat. AVAS a anunţat, marţi, că pentru societăţile de pe platforma Nitramonia s-au stabilit măsurile necesare redresării situaţiei economico- financiare. Dintre acestea, Nitrofertilizer a fost deja vândut ca activ, urmând ca la Nitroexplosive să fie vândut pachetul majoritar de acţiuni.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close