Antena 3 CNN Actualitate Statul plăteşte anual 9 milioane de euro, în loc de 370.000, pentru medicamentele împotriva schizofreniei

Statul plăteşte anual 9 milioane de euro, în loc de 370.000, pentru medicamentele împotriva schizofreniei

Statul plăteşte anual 9 milioane de euro, în loc de 370.000, pentru medicamentele împotriva schizofreniei
12 Iun 2009   •   14:03

9 milioane de euro, în loc de 370.000. Este ?afacerea? pe care o face statul cu medicamentele împotriva schizofreniei. Deşi există pastile foarte ieftine, tot cele scumpe au căutare mai mare. Asta pentru că pacienţienţilor nu li se spune că acelaşi medicament se găseşte sub două forme, la preţuri diferite.

Medicamentul Rispolept, primul scos la vânzare şi cel mai scump dintre toate tratamentele pentru schizofrenie, este şi cel mai bine vândut în România. Astfel, Casa Naţională de Sănătate plăteşte 9 milione de euro pe an pentru tratamentul scump. Dacă pacienţilor le-ar fi prescrise pastilele mai ieftine cheltuiala ar fi de doar 370.000 de euro, adică de 24 de ori mai puţin.

Potrivit medicilor, pentru pacienţi nu există nicio diferenţă, în afara preţului.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că vor lua măsuri pentru a îmbunătăţi promovarea medicamentului mai ieftin.

Când pe piaţă apar variantele ieftine ale unui medicament, marii producători găsesc imediat soluţii ca să-şi vândă produsele foarte scumpe. Le lansează ca pe ultima descoperire. Aşa e şi în cazul Rispolept-ului. Ca să justifice preţul foarte mare, au scos al vânzare o soluţie injectabilă şi o pastilă care se dizolvă. Este un truc al firmelor mari de medicamente pentru a vinde un anumit produs pe o perioadă cât mai lungă.

Antena 3

×
Subiecte în articol: medicamente schizofrenie
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close