Întâlnirea dintre şeful Guvernului şi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia a fost organizată la Camera Deputaţilor.
Premierul a susţinut în discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia că statul de drept nu a fost niciodată, în ultimele luni, în pericol în România şi a precizat că Guvernul vrea să depăşească actuala criză politică, fiind însă necesar ca toate părţile să respecte voinţa românilor.
Într-un comunicat transmis de Guvern la finalul discuţiei se arată că vizita reprezentanţilor Comisiei are loc în contextul pregătirii unei opinii privind situaţia constituţională din România şi că s-a discutat despre evoluţiile constituţionale din România din ultimii ani, premierul transmiţând toate informaţiile necesare formulării unui punct de vedere de către Comisie.
"Cu acestă ocazie, a fost susţinut faptul că niciodată, în ultimele luni, statul de drept nu a fost în pericol în România. Primul-ministru a susţinut, de asemenea, că România trebuie să aibă un rol important în UE şi să fie ferm angajată, prin instituţiile sale, în susţinerea valorilor democratice pe care se bazează proiectul european. Primul-ministru a anunţat intenţia Guvernului de a depăşi actuala criză politică, subliniind în acelaşi timp nevoia ca toate părţile implicate să respecte atât deciziile instituţiilor statului, dar să şi ţină cont de voinţa exprimată în mod democratic de români şi care transmite un semnal politic important", se arată în comunicat.
O delegaţie de experţi ai Comisiei de la Veneţia se află luni şi marţi la Bucureşti. Conform Comisiei de la Veneţia, vizita are loc în contextul pregătirii unei opinii privind situaţia constituţională din România şi OUG care amendează Legea CC şi Legea referendumului.
Delegaţia Comisiei de la Veneţia a avut în cursul după-amiezii o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, că majoritatea parlamentară şi Guvernul din România au comis mai multe abuzuri în perioada 3-6 iulie.
Experţii Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit, luni, şi cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, ei fiind informaţi cu privire la poziţia adoptată de CSM faţă de amestecul politicului la adresa autorităţii judecătoreşti.