Pentru tinerii care vor să cumpere sau să construiască o casă, s-ar părea că ajutorul vine de la stat. Potrivit normelor pentru stabilirea cuantumului subvenţiei de la bugetul de stat acordată în 2007 tinerii cu un venit de până la 545 lei pe membru de familie, care doresc să-şi cumpere o locuinţă, pot solicita de la stat circa 30 la sută din valoarea acesteia, sumă care nu poate depăşi însă zece mii de euro.
Dacă judecăm la rece campania de ajutoare acordată de stat tinerilor, nu putem trage altă concluzie decât că este o politică de repopulare a satelor. Şi nu orice sate, ci unele cât mai izolate. Căci numai acolo se poate cumpăra pământ şi casă cu aceşti bani. În oraşe nici măcar garsonierele nu se mai găsesc la 30.000 de euro, preţul pentru care statul oferă ajutorul. Situaţia prezentată mai sus este valabilă pentru cei care construiesc sau cumpără cu banii jos. Pentru că dacă un parlamentar se va duce la bancă şi va încerca să ia un credit pentru locuinţă, pe un salariu de cel mult 545 lei, va avea o surpriză. Nimic surprinzător însă pentru omul de rând: la un asemenea salariu, nicio bancă nu va da un răspuns pozitiv.
Valoarea subvenţiei scade pe măsura majorării veniturilor. De asemenea tinerii care îşi construiesc pentru prima dată o locuinţă prin credit ipotecar, vor primi din partea statului o subvenţie 20 la sută din valoarea locuinţei. De această ajutor pot beneficia tinerii care, la data contractării locuinţei, au până în 35 de ani, persoanele sau familiile rămase fără adăpost din cauza unor calamităţi naturale sau cele din locuinţele ce urmează să fie retrocedate.
Alexandra Stan