Statul a cheltuit 240 milioane de euro pentru elevii care au dat bacalaureatul în 2011. Pentru fiecare în parte au fost alocaţi câte 600 de euro pe an, în timp ce în Germania, spre exemplu, statul alocă 8.000 de euro fiecărui elev.
Peste 80% din aceste sume au fost folosiţi pentru plata salariilor celor 60.000 de profesori de liceu, iar restul pentru achiziţia de manuale, mobilier şcolar sau pentru programe de burse. Totul a fost în zadar însă pentru că Bacalaureatul la care nu s-a mai putut copia a adus o rată de promovabilitate sub 50%.
Examenul de Bacalaureat s-a transformat într-un coşmar pentru aproape 100.000 de elevi din Romania. Întâi un număr record de liceeni au fost eliminaţi din examen, mai exact 661 de elevi care nu mai au dreptul sa participe la Bac pana în toamna lui 2013.
Veştile proaste au continuat pentru cei care au rămas în examen pentru că doar 50% dintre ei au promovat. Situaţia este critică în Gorj şi Giurgiu, unde doar 20% dintre elevi au obţinut note de trecere.
Există însă peste 20 de licee din Timișoara, Caraş Severin, Alba, Gorj, Mehedinti, Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Constanța, Iaşi, Mureș, Cluj şi Maramureş unde niciun liceean nu a trecut testele.