Până la 30% dintre antibioticele administrate pe cale orală prescrise în Statele Unite de către medici în timpul unei consultaţii sunt inadecvate, susţine un studiu publicat marţi şi citat de AFP și Agerpres.
Acest fapt reprezintă principala cauză a dezvoltării rezistenţei microbiene la aceste medicamente, care afectează două milioane de persoane din Statele Unite şi se soldează cu 23.000 de decese pe an, susţin autorii cercetării publicate în Journal of American Medical Association (JAMA).
Jumătate dintre reţetele medicale eliberate într-un an (34 de milioane) şi care prescriu antibiotice pentru infecţii respiratorii nu sunt necesare, au stabilit autorii studiului, amintind că antibioticele sunt inutile dacă infecţia este virală.
Pentru acest studiu, cercetătorii de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) au analizat 262 milioane de reţete pentru antibiotice prescrise de medici în perioada 2010-2011 în timpul vizitelor pacienţilor. Dintr-un eşantion de 184.032 de consultaţii, 12,6% au avut drept rezultat oferirea unei reţete pentru antibiotice, dintre care o treime nu au fost probabil justificate.
Sinuzita, o inflamare a sinusurilor paranazale, care poate fi rezultatul unei infecţii adesea virale, este afecţiunea care i-a determinat pe medici să ofere cel mai mare număr de reţete pentru antibiotice, urmată de infecţii ale urechii şi faringelui şi de dureri de gât, dintre care majoritatea sunt de origine virală.