Antena 3 CNN Actualitate Stare de calamitate în 34 de judeţe din cauza secetei

Stare de calamitate în 34 de judeţe din cauza secetei

Stare de calamitate în 34 de judeţe din cauza secetei
20 Iun 2007   •   17:40

În timp ce seceta usucă zeci de mii de hectare de culturi agricole, cei care ar trebui să se ocupe de irigaţii o ţin în scandaluri. Directorul societăţii de Îmbunătăţiri Funciare, cea care se ocupă inclusiv de irigaţii, a fost destituit, dar a refuzat să părăsească postul. Aşa că a făcut scandal. Omul spune că miza o reprezintă proprietăţile imobiliare de 100 milioane de dolari pe care le are societatea de stat. Cei doi certăreţi sunt directori în Ministerul Agriculturii şi conduc unul Agenţia Domeniilor Statului, celălalt Societatea de Îmbunătăţiri Funciare.

Pe Luigi Bergheş l-a numit în funcţie în 2005 fostul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur. De atunci, legea a fost schimbată şi ADS a devenit acţionar majoritar cu 100% din acţiuni. Societatea de Îmbunătăţiri funciare are pe hârtie proprietăţi de doar 4 milioane de dolari. Actual director spune însă că e vorba de mult mai mult. Este vorba de terenuri de milioane de euro situate în zone din apropierea Bucureştilor sau chiar din interiorul unor oraşe precum Timişoara sau Craiova.

Numai din vânzarea unuia dintre terenuri, SNIF ar putea să-şi acopere datoriile iar conturile să-i fie deblocate de către Agenţia de Administrare Fiscală. Numai că astfel de terenuri nu pleacă oricând şi nu către oricine. Luigi Bergheş susţine că accesul la această avere a statului reprezintă miza schimbării sale. În plus, omul a demascat un contract atribuit direct de către Administraţia Naţional a Îmbunătăţirilor Funciare către Hidroconstrucţia. Tentativa de atribuire directă a fost semnalată către minister, dar nu s-a ţinut cont de observaţii, iar ministerul chiar a aprobat contractul.

Ministrul agriculturii a tratat situaţia cam de sus, refuzând practic să intre în polemică. Acuzaţiile par să-l lase rece. Pentru a-l intimida pe directorul răzvrătit, ADS-ul a apelat chiar şi la jandarmi, pentru a-l evacua din clădire. Dar pentru asta e nevoie de decizia unei instanţe.

Scandalul se lungeşte şi fără nicio legătură cu oamenii puşi în funcţii pentru altceva, seceta face în continuare ravagii. Executivul a declarat miercuri în stare de calamitate zone din 34 de judeţe ale ţării şi a alocat fonduri de 500 de milioane de lei drept despăgubiri. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a declarat că zonele calamitate se referă la culturile de cereale însămânţate în toamna anului trecut sau în primăvara acestui an.

Despăgubirile acordate vor fi de până la 600 de lei pe hectar în cazul culturilor de rapiţă şi de până la 750 de lei pe hectar în cazul culturilor de grâu şi secară. Nivelul maxim al despăgubirilor, a mai precizat Camelia Spătaru, va fi de 70% din cheltuieli.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close