Antena 3 CNN Actualitate Stănculescu şi Chiţac - 15 ani închisoare

Stănculescu şi Chiţac - 15 ani închisoare

1 minut de citit Publicat la 21:28 03 Apr 2007 Modificat la 21:28 03 Apr 2007
Stănculescu şi Chiţac - 15 ani  închisoare
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, marţi, asupra implicării generalilor Mihai Chiţac şi Victor Athanasie Stănculescu în reprimarea timişorenilor care au ieşit în stradă în decembrie 1989, cerând înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului comunist. Cei doi au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs care va fi judecat la Completul de 9 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Primul verdict în Dosarul Timişoara a fost dat în iulie 1999. Curtea Supremă de Justiţie îi condamna pe generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac la 15 ani fiecare. Sentinţa nu a mai fost aplicată, după ce Tănase Joiţa, procurorul general al României din acea vreme, dădea un verdict de ?recurs în anulare?. Motivul invocat de Joiţă a fost nerespectarea procedurilor de anchetare.

Dosarul ?Timişoara 1989? a fost redeschis după 5 ani, în 2004, după ce secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât rejudecarea celor doi. În decizia instanţei se preciza că nu au fost respectate drepturile la apărare ale inculpaţilor. Decizia de acum îi condamnă pe Victor Stănculescu şi pe Mihai Chiţac la 15 ani fiecare pentru omor deosebit de grav şi cinci ani interzicerea unor drepturi. Cei doi generali vor primi şi o pedeapsă militară, urmând a fi degradaţi.

Potrivit acuzaţiilor, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, de la Timişoara, Stănculescu şi Chiţac au cerut trupelor pe care le comandau să deschidă focul asupra manifestanţilor şi chiar au tras asupra acestora, după ce primiseră ordin chiar de la Nicolae Ceauşescu să reprime manifestaţiile de la Timişoara cu orice preţ. Generalul Stănculescu era în acea perioadă prim-adjunct al ministrului apărării naţionale, în timp ce Mihai Chiţac era comandantul Garnizoanei Bucureşti.

În dosar se vorbeşte despre ?fapte precum arestarea abuzivă a peste 830 de persoane, împuşcarea a 160 de persoane, incinerarea cu acid a 110 de morţi neidentificaţi, aruncarea morţilor la groapa comună?. În timpul evenimentelor petrecute la Timişoara în perioada 17-22 decembrie 1989 şi-au pierdut viaţa 72 de persoane, iar 253 au fost rănite.

Antena 3

×
x close