Antena 3 CNN Actualitate Stabilitatea politică din România poate fi pusă în pericol de proteste sociale

Stabilitatea politică din România poate fi pusă în pericol de proteste sociale

Stabilitatea politică din România poate fi pusă în pericol de proteste sociale
22 Mar 2009   •   10:43

Economiştii străini avertizează: riscul unor proteste sociale este foarte ridicat în România. Stabilitatea politică poate fi chiar pusă în pericol din cauza unor manifestări ale populaţiei nemulţumite de situaţia financiară. Un raport al Economist Intelligence Unit plasează România pe locul 66 din 165, într-un clasament al statelor cu cel mai ridicat risc.

Cele mai mare turbulenţe sociale din ţară au avut loc în perioade de declin economic, adică în 1990 ? 1992 şi 1996 ? 1999, subliniază raportul. Indicele instabilităţii politice obţinut de România a fost de 6,4 puncte, în timp ce scorul cel mai bun, de 1,2 a fost acordat Norvegiei. În clasament, ţara noastră este vecină cu Paraguay şi Serbia. Singurele ţări din Uniunea Europeană unde riscurile de proteste sociale sunt mai mari ca în România, sunt Letonia şi Estonia.

Creşterea gradului de mulţumire a populaţiei prin măsurile de stimulare fiscală este imposibil de aplicat în Europa de Est, pentru că nevoia de finanţare este uriaşă, din cauza deficitului de cont curent. În plus, ţările care au acorduuri cu FMI, trebuie să aibă programe de austeritate fiscală.

Analiştii de la Economist Intelligence Unit avertizează că, odată cu adâncirea problemelor economice, unele incidente pot degenera în probleme pe termen lung, precum rebeliuni armate, conflicte civile şi, poate chiar războaie.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close