Procurorii au cerut în perioada referendumului cu peste 80 de ori mai multe mandate de interceptare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost solicitată să elibereze 165 de documente în iulie şi august 2012, care să le permită procurorilor interceptarea mai multor demnitari.
Dacă ne uităm la statistica de anul trecut şi anul acesta, vom vedea că, din iulie până în 15 august 2012, s-au eliberat 165 de mandate, faţă de 2 mandate cerute anul trecut.
Numărul de 165 este surprinzător cu atât mai mult cu cât pe perioada verii, în timpul concediilor şi vacanţei parlamentare, procurorii instrumentează rar dosare penale în care sunt vizaţi deputaţi sau senatori sau miniştri. Din această cauză, pentru 2011 apar doar 2 mandate.
Şi analiza pe prima jumătate a anului e suprinzătoare. Odată cu izbucnirea protestelor, apoi cu schimbarea Guvernului, a crescut şi numărul de avize de ascultare a telefoanelor. S-au dat de trei ori mai multe anul acesta faţă de anul trecut.
Şi dacă e să facem un calcul pentru mandatele de interceptare pe 2012, chiar dacă sunt multe, pe lună s-au eliberat în jur de 64. Ei bine, pe perioada organizării alegerilor şi prima jumătate a lunii august s-au dat de aproape 3 ori mai multe.
Este important de specificat că solicitările de aviz pentru Înalta Curte se dau în dosarele în care sunt vizaţi demnitari.