Antena 3 CNN Actualitate SRI: prognoza meteo pe iulie-august e secret de stat

SRI: prognoza meteo pe iulie-august e secret de stat

SRI: prognoza meteo pe iulie-august e secret de stat
16 Iul 2007   •   09:30

Conducerea ANM a negat orice amestec al Serviciului Român de Informaţii în activitatea instituţiei. Şi SRI precizează într-un comunicat că nu a interzis şi nu poate interzice ANM publicarea prognozelor meteorologice. SRI dezmite informaţia potrivit căreia ar fi interzis Administraţiei Naţionale de Meteorologie să anunţe adevăratele prognoze pentru următoarele două luni. SRI precizează că prin atribuţiile, competenţele şi responsabilităţile instituţiei, nu are cum să interzică ANM publicarea prognozelor meteorologice. Şi directorul Administraţiei de Meteorologie, Ion Sandu, susţine că informaţiile apărute în presă sunt false.

Prognozele meteorologilor pentru intervalul iulie-august nu mai pot fi date publicităţii, din ordinul Serviciului Român de Informaţii. Informaţia apare în ediţia de astăzi a cotidianului ?Gardianul?. Potrivit jurnaliştilor, motivaţia instituirii secretului de stat ar fi legată de canicula ucigătoare care va lovi România în următoarea perioadă. Începând de marţi, mercurul termometrelor va depăşi 40 de grade Celsius. Zonele cele mai afectate vor fi cele din sudul ţării. Prognozele transmise de ANM ministerelor sunt tot mai evazive şi ambigue. Motivul: Administraţia Naţională de Meteorologie a primit interdicţie de la SRI să anunţe adevăratele prognoze pentru luna aceasta şi cea următoare, pentru a nu alarma populaţia, susţin jurnaliştii de la ?Gardianul?.

Perspectivele meteorologice ale vremii în acest interval, care au fost transmise autorităţilor guvernamentale, au stârnit o îngrijorare extremă. Surse din cadrul ministerelor responsabile le-au confirmat jurnaliştilor că România va traversa cea mai călduroasă perioadă din ultima sută de ani. Din cauza încingerii asfaltului, temperaturile pot urca şi până la 50 de grade Ceslius, de marţi. În aceste condiţii, autorităţile se pregătesc intens pentru perioada imediat următoare.

Personalul Serviciului de Ambulanţă a fost suplimentat, iar unităţile de primire urgenţe din spitale se aşteaptă la o avalanşă de pacienţi. La nivel local autorităţile au luat măsuri pentru distribuirea apei potabile pentru populaţie. Medicii le recomandă persoanelor vârstnice, copiilor şi celor care suferă de hipertensiune să nu iasă pe străzi, decât dacă este absolut necesar şi doar la primele ore ale dimineţii şi seara, după ora 18.00.

Cei care ies ar trebui să poarte pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale şi de culori deschise. De asemenea, în zilele caniculare este indicat să se consume multe lichide - cel puţin 2 litri şi jumătate pe zi - fructe şi legume. Trebuie evitat în schimb consumul de grăsimi, proteine, cafea şi alcool.

COMUNICATUL SRI (pdf)

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close