"Până în prezent, deşi ţara noastră s-a confruntat cu un nivel scăzut al ameninţării determinate de acest fenomen, constatăm existenţa premiselor pentru accelerarea evoluţiei lui şi, implicit, creşterea riscurilor asociate. Potrivit ultimelor evaluări, în zona de conflict sunt implicaţi, de partea diferitor grupări extremiste, peste 4000 de luptători, cetăţeni sau rezidenţi ai unor state europene", se arată în comunicatul SRI.
"În contextul prezentat, marcat de dinamica fenomenului şi consecinţele acestuia în plan naţional şi european, SRI şi instituţiile din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT) depun eforturile necesare pentru prezervarea stării de securitate, intensificând cooperarea operaţională, inclusiv alături de structurile partenere din statele aliate. Între măsurile interne adoptate se regăsesc calibrarea adecvată a dispozitivelor informative şi a capacităţii de reacţie în scop preventiv", se mai arată în comunicatul SRI.
Comunicatul SRI vine în contextul declaraţiilor ministrului britanic de Externe, Philip Hammond, privind tranzitul prin România spre/dinspre Siria al unor persoane implicate în conflictul din regiune.
"Înainte de toate, e un soi de rugăminte subtilă a SRI să adoptăm mai repede Legea Big Brother", a afirmat realizatorul emisiunii "Punctul de întâlnire", Radu Tudor, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
"Este absolut evident pentru toată lumea că, din punct de vedere geografic, România a reprezentat tot timpul un punct de tranzit al cetăţenilor din Orientul Mijlociu spre Europa Centrală. Chestiunile astea se întâmplă de 40-50 de ani. Evoluţiile au devenit mai dramatice", a spus Radu Tudor.
Cu toate acestea, Radu Tudor a subliniat că, cel puţin deocamdată, România este implicată în acest fenomen la nivel de escală. Şi este foarte important să rămână aşa, "ca nu cumva aceste elemente fundamentaliste să rămână pe teritoriul României", a mai spus Radu Tudor.