Antena 3 CNN Actualitate Sporurile de zâmbet pentru funcţionarii publici, considerate ilegale în urma unor controale

Sporurile de zâmbet pentru funcţionarii publici, considerate ilegale în urma unor controale

2 minute de citit Publicat la 17:53 06 Aug 2009 Modificat la 17:53 06 Aug 2009
Sporurile de zâmbet pentru funcţionarii publici, considerate ilegale în urma unor controale
Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a controlat în luna iulie autorităţile locale şi instituţiile deconcentrate din două judeţe ale ţării şi a descoperit mai multe nereguli, printre care şi mai multe categorii de sporuri, incluse pe contractele colective de muncă, aspecte interzise de legislaţia românească. În cadrul conferinţei de joi, care a vizat abaterile funcţionarilor publici, reprezentanţii ANFP au adus în discuţie şi situaţii de fals în declaraţii sau aspecte legate de concursurile publice.

ANFP a monitorizat funcţionarii publici din primăriile şi instituţiile deconcentrate, precum direcţiile de muncă, sănătate publică sau finanţe publice, din judeţele Prahova şi Braşov şi a descoperit nereguli referitoare la situaţia funcţiilor publice.

Astfel, în judeţul Braşov Agenţia a controlat şase instituţii publice, respectiv Consilii locale ale comunei Feldioara, Municipiul Făgăraş, comuna Lisa, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia de statistică, iar înjudeţul Prahova, patru instituţii publice, din localităţile Azuga, Ploieşti, Sinaia şi Valea Călugărească.

Printre neregulile instituţiilor verificate de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici se regăsesc acordarea ilegală a unor sporuri funcţionarilor publici, în baza unor contracte colective de muncă, deşi acestea sunt ilegale, pentru că sporurile se acordă funcţionarilor publici în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 6/ 2007, fără contract de muncă. La Primăria Ploieşti, Agenţia a descoperit sporuri de zâmbet de 15%, pentru poliţiştii comunitari şi în funcţie de care se calcula ponderea efectivă a timpului prestat în ce priveşte comunicarea lor directă cu publicul. Apoi, ANFP a identificat sporuri de Crăciun şi Paşte, incluse tot in contractele colective de muncă şi care depăşeau 100% din salariul de bază a respectivului funcţionar public, dar şi sporuri de 5% pentru cei care lucrează cu aparatele de multiplicat, adixă xeroxurile şi 20% pentru stres.

Alte abateri observate de ANFP la cele zece instituţii verificate au fost de fals în declaraţii, nereguli în ceea ce priveşte procedura de organizare şi desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor publice, avansări şi promovări realizate fără înştiinţarea ANFP, dar şi inexistenţa dosarelor profesionale în majoritatea cazurilor sau existenţa unor dosare incomplete. ANFP este organul legal care poate să dea amenzi instituţiei publice răspunzătoare, de la 500 până la 3.000 de lei.

În vizorul Agenţiei au intrat şi lipsa comisiilor de disciplină şi a comisiilor paritare din cadrul instituţiilor, precum şi necompletarea declaraţiilor de avere şi de interese sau nepublicarea acestora pe pagina de internet a instituţiilor, conform legii.

În baza datelor existente în cadrul ANFP din 2003 şi până în prezent, peste 40% din cele 4500 de instituţii publice din administraţia publică locală nu au avizul Agenţiei în ceea ce priveşte stabilirea funcţiilor publice şi structura organizatorică, adică organigrama.


Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici va sesiza Agenţia Naţională de Integritate (ANI), Curtea de Conturi a României şi Parchetul legat de neregulile pe care le-a constatat în decursul controalelor din luna iulie.

De asemenea, ANFP a câştigat un proiect european de 3.200.000 de euro şi prin care 12.000 de funcţionari publici din cei aproape 175.000 din ţară vor fi instruiţi din luna septembrie a lui 2009, timp de doi ani, în operarea pe calculator.
Paula Safta, Antena3.ro

×
x close