Livrările de medicamente către spitalele judeţene din Iaşi, Botoşani, Timişoara, Craiova şi Târgu-Mureş sunt în cotinuare oprite. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, spune că aproximativ 10% din totalul spitalelor din România au datorii şi că nu va permite ca banii publici să acopere lipsa de profesionalism şi de performanţă a unor manageri.
Comisii mixte ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor face controale la spitalele care au acumulat datorii la furnizorii de medicamente şi materiale sanitare. 19 comisii de control vor verifica modul în care se face execuţia bugetară în diferite judeţe din ţară.
La sfârşitul perioadei de control se va lua o decizie cu privire la sumele care vor putea fi legal plătite.
Ministrul Sănătăţii susţine, însă, că doar 10% dintre spitale au datorii, restul neavând astfel de probleme în prezent. De luna viitoare, Ministerul va publica pe portalul e-sănătate.ro execuţia bugetară a tuturor spitalelor publice.
În perioada imediat următoare vor începe şi contralele în farmacii. Ministerul Sănătăţii vrea să verifice dacă distribuitorii respectă modul de calcul al preţurilor la medicamentele.
Companiile farmaceutice producătoare de medicamente nu vor sista livrările către distribuitori. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente.
Ultima reajustare a preţurilor a fost făcută în februarie, de la 3,32 euro la 4 euro pentru produsele româneşti şi de la 3,60 euro la 4 euro pentru produsele din import.
Antena 3