Situaţia este cruntă atât în spitalele din ţară, cât şi din Bucureşti. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, spune că aproape o treime din spitalele din ţară au probleme financiare majore.
Finanțarea spitalelor nu este corelată cu costuri reale ale episoadelor de spitalizare, spune Daniel Coriu.
"Noi funcționăm pe ceea ce se numește finanțare pe caz rezolvat și aceste tarife nu au fost actualizate de aproximativ 15 ani.
Vă pot da un exemplu de la mine din domeniul meu, pe hematologie, rezolvarea unui unui episod de internare pentru pacient cu leucemie acută poate să ajungă undeva pe la 40-50.000 chiar 100.000 lei iar noi primim de la Casa Națională maxim 6.000 de lei, deci restul trebuie să fie acoperit de spital. Nu există o o corelare directă cu costurile reale.
Al doilea factor important este ceea ce ne marchează pe toți și anume inflația", a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Cu banii primiți spitalele sunt nevoite să plătească salariile personalului medical, utilitățile și restul să-i folosească pentru materiale sanitare și medicamente. Rămân însă tot mai puțini bani pentru bolnavi.
Sunt afectate spitale mari, precum Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic, Institutul de Neurogie, însa și unele spitale de urgență din țară, precum Spitalul Judeţean Timişoara sau Spitalul de Urgență Brașov şi altele.
În aceste unităţi medicale fondurile au scăzut cu până la 30%, se plâng medicii.
Pentru ca spitalele să funcţioneze corect, managerii cer o majorare pentru fiecare pacient a decontărilor de la CNAS, deoarece costurile pentru tratarea pacienţilor s-au triplat din cauza scumpirilor.