Noul spital va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon” și va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie. Spitalul ar trebui să fie operațional în 2027.
Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, aprobarea Contractului de finanțare al Spitalul Regional de Urgență Iași - COVID-19, dintre România și Banca Europeană de Investiții, semnat la București și la Luxemburg. Finanțarea BEI în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgență Iași, diferența urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat.
Unitatea medicală va avea șapte etaje, 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgenţă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operaţie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe și va fi organizată pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite.
„Acesta este un pas foarte important în direcţia construirii cât mai rapide a Spitalului Regional de Urgenţă din Iaşi. De altfel, proiectul din oraşul nostru a rămas cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi ridicate în România (alături de Cluj şi Craiova), iar acest lucru ne dă speranţe în privinţa concretizării sale într-un termen optim”, a declarat primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, potrivit Adevărul.
Spitalul Regional Iaşi va fi construit în cartierul ieşean Moara de Vânt. Acoperişul unităţii va fi dotat cu un helioport H-3 pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135. În subteran va fi amenajată o parcare cu două niveluri.