Antena 3 CNN Actualitate Acuzaţii la un spital COVID care nu are niciun pacient de 21 de zile. Medicii iau în continuare sporuri

Acuzaţii la un spital COVID care nu are niciun pacient de 21 de zile. Medicii iau în continuare sporuri

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 20:45 10 Feb 2021 Modificat la 12:30 08 Iun 2022
Acuzaţii la un spital COVID care nu are niciun pacient de 21 de zile. Medicii iau în continuare sporuri
Sursa foto: Hepta

Totul a ieşit la iveală în urma unei anchete efectuate de jurnaliştii de la ReporterIS , care susţin că personalul medical de la spitalul mobil de la Lețcani, secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase din Iaşi, a primit în continuare sporuri de 135% și după 14 ianuarie, după ce unitatea medicală a fost închisă oficial pentru dezinfecţie.

Măsura închiderii a venit chiar înaintea unei perioade cu temperaturi negative anunțate în Iași pe motiv că problemele cu instalaţia a de încălzire ar fi putut pune în pericol sanătatea pacienţilor, în saloane fiind constant temperaturi de 17-18 grade Celsius.

Cu toate acestea, personalul medical continuă să vină la serviciu 

Contactat pentru un punct de vedere de jurnaliştii de la Libertatea managerul unității medicale, confirmă faptul că au existat cadre medicale la începutul lunii februarie la Lețcani, dar spune că doar se asigura mentenanța unității și că nu au fost mai mult de cinci angajați. 

Mai mult, el susține că după finalizarea dezinfecției, cadrele medicale detaşate s-ar fi întors la spitalele de unde au venit iar personalul delegat care aparţinea spitalului s-au întros la sediul principal. Pe perioada în care s-a realizat sterilizarea unității medicale ei au primit doar un spor de 15%", a spus managerul unității medicale pentru Libertatea.

Ce sporuri poate primi personalul medical în pandemie

În cazul spitalului mobil, angajații de la Spitalul de Boli Infecțioase pot primi un spor de 85% aprobat pe perioada stării de alertă pentru personalul implicat în prima linie a luptei împotriva COVID-19. Suplimentar cadrele medicale mai pot primi un spor de 50% în cazul în care este detaşat de la alte uniţăţi medicale. 

Pacienții cu COVID-19 de la spitalul modular Lețcani au fost mutați din cauza frigului. Autoritățile spun că au eliberat spitalul pentru sterilizare

Deşi problema a fost identificată de săptămâni bune, încă nu a fost găsită şi o soluţie. Şi mai grav este faptul că, în acest moment nu se ştie dacă instalaţiile vor funcţiona în condiţiile în care se anunţă nopţi geroase.

Autoritățile au anunțat că spitalul mobil de la Leţcani va fi închis pentru câteva zile, timp în care se vor face lucrări de dezinfectare şi sterilizare, precum şi lucrări de mentenanţă. Se pare, însă, că adevăratul motiv ar fi defecțiunile la instalația de căldură, care au făcut ca pacienții să îndure frigul de mai multe ori în ultimele luni.

"Am avut discuții ample, atât distribuitorul cât și cu cu furnizorul de curent, am testa sursele. Au din partea Consiliului Județean și finanțarea necesară să instaleze cât mai repede niște stabilizatoare de tesniune.

Instalația de căldură generează pentru o perioada de timp 1 ora - maxim 2 ore, o scădere de temperatura și un discomfort. Asta am gestionat-o cumva printr-o soluție secundară, cu niște aeroterme, dar nu poate fi asta o soluție consolidată, o soluție stabilă.", a precizat pentru Antena 3, Marius Dangă, Vicepreședintele CJ Iași.

"La sfârșitul săptămânii va veni o echipa de mentenanță pentru a face o verificare a sistemului de încălzire. Cu această ocazie vom realiza și sterilizarea spațiilor spitalului. Situația medicală din zona Moldovei în momentul de față ne-a permis să mutăm pacienții la celelalte spitale, fiind locuri, atat pe ATI, cât și pentru formele ușoare și medii.", a declarat pentru Antena 3, Dr. Florin Roșu, Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

×
x close