Specialiştii români în seismologie s-ar putea perfecţiona în Japonia, prin sesiuni de pregătire organizate în baza unui parteneriat între autorităţile de cercetare din cele două ţări, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).
Propunerea de cooperare a fost primită cu deschidere şi presupune schimburi de informaţii ştiinţifice, expertiză şi specialişti, respectiv sesiuni de pregătire pentru fizicienii români, iar parteneriatul a fost discutat, miercuri, de ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, şi ministrul japonez pentru politici ştiinţifice şi tehnologice, Ichita Yamamoto, cu ocazia Forumului Ştiinţei şi Tehnologiei în Societate, care se desfăşoară în oraşul japonez Kyoto, conform Mediafax.
Cu acelaşi prilej, Costoiu a vizitat Japan Meteorological Agency, instituţie specializată în studierea fenomenelor meteorologice, cu predilecţie a celor seismice şi vulcanice, şi implementarea de soluţii tehnice privind avertizarea populaţiei cu privire la posibilitatea producerii unor cataclisme.
Cu ocazia acestei vizite, ministrul delegat român s-a întâlnit cu directorul general al Departamentului de Seismologie şi Vulcanologie, Toshihiko Hashida, care a făcut o prezentare a Centrului Naţional de date şi a sistemelor de alertă antiseismică în situaţii de cutremure sau tsunami din Japonia.
Subiectul seismelor este unul de actualitate în România, în contextul seriei de cutremure din judeţul Galaţi, dar şi al celui de 5,5 grade pe scara Richter produs duminică dimineaţă în Vrancea, cel mai mare din ultimii patru ani.
Citeşte şi:
Circa 2,5 milioane de români vor tranzita punctele de frontieră, de sărbătoriMii de vieţi omeneşti ar putea fi salvate astfel. Sute de medici, pompieri şi asistenţi se instruiesc în caz de cutremur majorCe trebuie să facă românii în caz de CUTREMUR. Vedeţi LISTA COMPLETĂ a regulilor pentru populaţie