Antena 3 CNN Actualitate Specialiştii români consideră că centrala de la Cernavodă este mai sigură ca cea de la Fukushima

Specialiştii români consideră că centrala de la Cernavodă este mai sigură ca cea de la Fukushima

1 minut de citit Publicat la 22:49 15 Mar 2011 Modificat la 22:49 15 Mar 2011
Specialiştii români consideră că centrala de la Cernavodă este mai sigură ca cea de la Fukushima
Foto: Mediafax
O lume întreagă stă cu ochii pe centralele atomice, după evenimentele din Japonia. Şi în România se fac scenarii, cu atât mai mult cu cât un lucru este cert: centrala de la Cernavodă nu ar rezista unui cutremur precum cel din Japonia.

Specialiştii români încearcă însă să ne liniştească, susţinând că la noi cutremurele nu vor fi niciodată atât de puternice, cel puţin teoretic. 
Specialiştii se încurcă puţin în cifre, dar toţi par ferm convinşi că nu avem motive de îngrijorare. Aceştia consideră că şi în cazul producerii celui mai puternic seism din istoria noastră, centrala de la Cernavodă nu reprezintă un pericol.

Îîn caz de cutremur, unda seismică este măsurată, transmisă din Vrancea direct în Cernavodă, la centrul de urgenţă al centralei nucleare, computerul analizează posibilele pagube care ar fi produse de seism şi activează închiderea reactorului. Toată operaţiunea ar dura 20-25 de secunde.

A fost stabilită totuşi şi raza de excludere, adică zona din care ar trebui evacuată populaţia. Dacă sistemele de protecţie ar funcţiona normal, emisiile de radiaţii nu ar depăşi 900 de metri, conform specialiştilor.

Una dintre diferenţele esenţiale dintre noi şi japonezi este amplasamentul centralei. Astfel, apa Dunării e esenţială pentru răcirea reactorului. În plus, reactoarele japoneze se încarcă o dată pe an, în timp ce ale noastre se încarcă de trei ori pe săptămână. Automat, puterea înmagazinată este mult mai mică, la fel ca şi pericolul. Cu alte cuvinte, centrala noastră, deşi de generaţie mai veche, ar fi mai sigură.

×
x close