Membrii Asociației Investitorilor de Real Estate din România spun că este un proiect de lege – mamut, care își propune că reunească și să armonizeze prevederile celor peste 15 acte normative care reglementează aceste domenii. Doar că are mai multe probleme. În primul rând, riscul de neconstituţionalitate, prin declararea unui teren construibil aflat în proprietate privată ca spațiu verde.
Reprezentanţii domeniului imobiliar atrag atenția asupra noului act normativ ce se pregătește în prezent în Parlament. Potrivit reprezentanților Asociației Investitorilor de Real Estate din România, în forma actuală, dacă ar intra în vigoare, Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor ar reprezenta un pericol pentru proprietățile oricăror persoane. Şi asta pentru că există riscul ca un teren privat să fie declarat spațiu verde. Potrivit AREI, un teren privat nu poate fi declarat spațiu verde decât printr-o expropriere și o despăgubire justă.
Asociaţia Investitorilor în Real Estate din România solicită ca in Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor, PUZ-urile sa treacă de la Primăria Capitalei la primăriile de sector. Aceştia susţin că sistemul actual încalcă principiile constituționale ale descentralizării și autonomiei.
Autorităţile locale cunosc cel mai bine nevoile cetăţenilor şi ar putea astfel să deblocheze şi situaţia în care se află sectorul imobiliar.
Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor a fost adoptat tacit de Senat în luna iunie a acestui an şi se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaților, care este for decizional. Noua lege ar trebui să clarifice maniera în care se va putea construi pe teritoriul României.