Antena 3 CNN Actualitate Specialiștii imobiliari, avertisment în ceea ce privește Codul de Urbanism

Specialiștii imobiliari, avertisment în ceea ce privește Codul de Urbanism

Specialiștii investitori din domeniul imobiliar atrag atenția asupra codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor care este în prezent în Parlament.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Dec 2023   •   13:28

Membrii Asociației Investitorilor de Real Estate din România spun că este un proiect de lege – mamut, care își propune că reunească și să armonizeze prevederile celor peste 15 acte normative care reglementează aceste domenii. Doar că are mai multe probleme. În primul rând, riscul de neconstituţionalitate, prin declararea  unui teren construibil aflat în proprietate privată ca spațiu verde.

Reprezentanţii domeniului  imobiliar atrag atenția asupra noului act normativ ce se pregătește în prezent în Parlament. Potrivit reprezentanților Asociației Investitorilor de Real Estate din România, în forma actuală, dacă ar intra în vigoare, Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor ar reprezenta un pericol pentru proprietățile oricăror persoane. Şi asta pentru că există riscul ca un teren privat să fie declarat spațiu verde. Potrivit  AREI, un teren privat nu poate fi declarat spațiu verde decât printr-o expropriere și o despăgubire justă.

”Problema care apare în acest Cod al Urbanismului este că dacă autoritatea locală dorește să întocmească un plan urbanistic general nou, el poate să declare orice teren spațiu verde.

În această legislație, ceea ce se întâmplă acum în București poate fi extrapolat la nivelul întregii tari. Asta e politica, e un document politic până la urmă. Cei care au fost aleși să ne conducă.

Prin acest nou Cod al Urbanismului se maschează o forma de confiscare si de naționalizare”, a declarat Antoanela Comșa, membru în consiliul director AREI.

Asociaţia Investitorilor în Real Estate din România solicită ca in Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor, PUZ-urile sa treacă de la Primăria Capitalei la primăriile de sector. Aceştia susţin că sistemul actual încalcă principiile constituționale ale descentralizării și autonomiei.

”Trebuie sa ne gândim și noi insistăm ca PUZ-urile să fie aprobate de autoritățile locale, și aici avem două argumente. Primul ar fi că în loc să avem o autoritate care aprobă PUZ-uri de la 6 primării, practic fiecare și-ar aproba PUZ-urile. Mai mult decât atât, avem cazuri în care Primăria Capitalei a aprobat niște PUZ-uri în baza unor viitoare drumuri, dar autoritatea locală nu dispune de bani ca să realizeze acel drum”, a declarat Antoanela Comșa, membru în consiliul director AREI.

Autorităţile locale cunosc cel mai bine nevoile cetăţenilor şi ar putea astfel să deblocheze şi situaţia în care se află sectorul imobiliar.

Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor a fost adoptat tacit de Senat în luna iunie a acestui an şi se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaților, care este for decizional. Noua lege ar trebui să clarifice maniera în care se va putea construi pe teritoriul României.

×
Subiecte în articol: AREI
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close