Corupţia din vămi funcţiona după regulile jocului de şah. Schema era organizată piramidal, pornind de la ghişeu până la vârful Autorităţii Naţionale a Vămilor. Poliţiştii de frontieră şi vameşii erau "PIONII". Ei primeau direct şpaga.
Banii erau colectaţi de "CAI". Puteau fi şefii de tură, şeful vămii sau un lider de sindicat. Din schemă nu lipsea niciodată "NEBUNUL", omul care coordona colectarea banilor. El era ori un lider de sindicat ori un şef din Autoritatea Naţională a Vămilor.
Sistemul funcţiona datorită "TURELOR". Poziţia era ocupată de oamenii cu funcţii de conducere care puteau să înlocuiască sau să promoveze în posturile cheie persoanele potrivite.
Întreaga operaţiune era vizată de "REGINĂ". Un nume de cod folosit pentru un politician important care putea influenţa numirea şefilor în Autoritatea Naţională a Vămilor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Din schema corupţiei în vămi nu lipseşte "REGELE". Nu se ştie încă cine ocupa această poziţie.
Sindicatul poliţiştilor şi lucrătoritor vamali care a deconspirat aşa zisa tabla de şah a şpăgii din vămii spune că, deşi numele au fost luate din şah, în teren regulile au fost adaptate. De exemplu una dintre regulile jocului de şah de contrabandă se pot sacrifica "PIONII", uneori "CAII", rar "TURELE" şi niciodată "REGINA". "REGELE" e de neatins din moment ce-l ştiu doar stăpânii tablei de şah.
Curăţenia în vămi, partea a doua, tocmai s-a consumat, marţi, la graniţa de sud-vest. Peste 100 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost săltaţi cu noaptea în cap, de mascaţi, pentru că ar fi lăsat la voia întâmplării contrabanda, dar ar fi avut grijă să strângă şpăgile cu căciula. Sistemul mergea ca uns, spun anchetatorii, iar averile au crescut precum cozonacul. Toţi vameşii au fost aduşi în Capitală, la mandat, cu elicopterele. Toţi, mai puţin şeful de tură de la vama Stamora Moraviţa care a dispărut.