Maşina cu sicriul în care se afla trupul neînsufleţit al regizorului a fost dusă în curtea crematoriului din Vitan printr-o intrare laterală.
Oamenii i-au reproşat soţiei regizorului că nu l-a îngropat creştineşte pe maestru şi nu au unde să aprindă o lumânare la mormântul lui.
Dorinţa lui Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat a apărut chiar şi în filmele pe care regizorul le-a făcut. În filmul "Pentru Patrie", realizat în anul 1977, unul dintre pesonajele sale a relatat o situaţie asemănătoare cu ultima dorinţă a regizorului.
Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat sâmbătă, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare, la ceremonia de incinerare participând familia, prietenii şi apropiaţii regizorului.
Regizorul, actorul şi scenaristul Sergiu Nicolaescu a murit joi dimineaţă, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Pe 12 decembrie 2012, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu le mulţumea colegilor din Senat pentru perioada petrecută împreună, precizând că nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are puţini ani de trăit pe care vrea să-i termine în profesia sa.
Filmografia lui Sergiu Nicolaescu - regizor, actor de film, scenarist şi producător de film - cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Cu mâinile curate" (1972), "Osânda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Triunghiul morţii" (1999), "Orient Express" (2004), "Supravieţuitorul" (2008).