Sorin Ovidiu Vîntu publică pe blog un amplu material în care face o trecere în revistă a ceea ce se întamplă azi în țară și în străinătate, completând-o cu o analiză a clasei politice actuale.
”Pe plan intern continuă starea de anarhie instalată prin incapacitatea PSD-ului de a-și fructifica victoria în alegeri. Speculând cu inteligență nesiguranța locativă a lui Dragnea, erorile de strategie și comunicare post-electorale ale acestuia, Iohannis a reușit să paralizeze orice decizie politică importantă pe care coaliția majoritară din parlament ar putea să o ia. Iminenta condamnare a lui Dragnea a declanșat deja jocurile de culise de preluare a puterii în PSD, în pole position fiind reprezentanta coaliției celor două mari primării, cea a Bucureștiului și cea din Voluntari, respectiv doamna Gabriela Pandele Firea. (...) România seamănă astăzi cu un velier uriaș, având catargul principal rupt, pânzele zdrențuite, echipajul într-o încăierare generală, pe o mare aflată în furtună și pasageri abrutizați care scrutează depărtările în căutarea unui port. Dar cel mai grav lucru este că acest velier nu are niciun căpitan, nimeni care să comande, nimeni la cârmă, nimeni spre care atât echipajul cât și pasagerii să-și îndrepte privirile în căutarea unei idei de marș.
Prima, cea mai rapidă, mai sigură și mai convenabilă pentru toți, este o întâlnire între Iohannis, Dragnea și Tăriceanu, în care să se stabilească zonele de influență. Lui Iohannis să i se permită un nou mandat prin anunțarea unui candidat neeligibil din partea PSD-ALDE, iar celor doi lideri sentințe favorabile în instanțe și dreptul de a guverna. În cazul unui acord, fiecare va da un semnal de încetare a ostilităților către armatele proprii. Din acel moment velierul poate fi reparat și îndreptat către portul de destinație. Mediatorul unei asemenea întâlniri ar putea fi ambasadorul SUA, al Germaniei, Franței, sau, mult mai eficient, lideri ai presei românești.
A doua variantă ar fi cea pe care am enunțat-o în mai multe rânduri, și anume o lege a grațierii și amnisției care să dezarmeze în totalitate, prin eliminarea dosarelor penale, sistemul care împedică exercitarea actului de guvernare al PSD-ALDE. O dată acest lucru făcut, Dragnea își recapătă capacitatea de a conduce coaliția de guvernare devenind, din viitor pușcăriaș, actualul șef al României. Funcționarii vor reîncepe să lucreze, Iohannis va rămâne să ascută creioane la Cotroceni iar “strada” va fi ocupată să pescuiască ceva din râurile de bani care vor începe să circule mai peste tot. Măsura trebuie însoțită de o comunicare profesionistă, nu după ureche, de finanțarea imediată a sute de mici proiecte locale, de anunțul rămânerii în funcție a șefilor instituțiilor de forță și cu anunțul lui Dragnea că a decis să candideze la președinția României. Acest ultim anunț va modifica decisiv tot jocul politic mărunt care se face azi în România, va da un partener solid de dialog atât Bruxelles-ului cât și Washington-ului și va readuce statul de drept care astăzi a dispărut.
Cea de a treia variantă constă în arestarea lui Dragnea și Tăriceanu, pe fondul luptelor pentru preluarea puterii din interiorul celor două partide care alcătuiesc coaliția de guvernământ, declanșarea unor ample mișcări de stradă care să ducă la ruperea coaliției și instalarea unui nou guvern aflat sub tutela lui Iohannis. În felul acesta el devine șef absolut al statului, având de partea lui nu doar guvernul ci și parlamentul, “sistemul” și “strada”.
La oricare dintre cele trei soluții se va ajunge România va avea un lider iar starea de anarhie și senzația de neputință vor dispărea, lăsând locul unei speranțe de acostare într-un port măcar liniștit dacă nu prietenos”, a scris Sorin Ovidiu Vintu, pe blog.