Restul până la 3.181, aducă peste 2.000 de localităţi, se află în scenariul verde, care dă posibilitatea tuturor elevilor să meargă la clase, a precizat ministrul.
Pe 8 februarie începe semestrul al doilea al anului școlar, iar elevii se vor reintoarce în bănci, în funcție de rata de infectare cu coronavirus din fiecare localitate în parte.
Cine merge la şcoală în cele trei scenarii - roşu, galben şi verde
În cele 149 de localităţi aflate în scenariul roşu, vor merge la şcoală elevii din învăţământul preşcolar şi din ciclul gimnazial.
În cele 903 localităţi din scenariul galben, merg la clase cei din preşcolar, clasa pregătitoare, ciclul gimnazial şi anii terminali, care susţin evaluarea naţională şi bacalaureatul.
În restul localităţilor, 2.129 la număr, participă în sistem prezenţial toţi elevii, a precizat Sorin Câmpeanu.
El a menţionat că pe site-ul Ministerului Educaţiei se află lista celor 3.181 de localităţi, fiecare vând precizat scenariul aferent.
Lista cu situaţia valabilă la nivelul zilei de 5 februarie poate fi consultată aici.
Sorin Câmpeanu: Am semnat ordinul de adaptare a programei examenelor naţionale la realitate
"Am semnat ordinul pentru adaptarea programei examenelor de bacalaureat şi evaluare naţională, ţinând cont de realităţie anului şcolar 2020 - 2021.
Astăzi (vineri) va fi publicat în Monitorul Oficial", a mai spus Sorin Câmpeanu.
Când s-ar putea reînchide şcolile
Ministrul a detaliat situaţiile în care şcolile se vor reînchide:
"Trebuie să avem în veder şi această situaţie. La primul caz (de confirmare a unui caz de coronavirus, n.r.) în învăţământul preşcolar şi gimnazial, se suspendă cursurile timp de 14 zile în unitatea respectivă.
La gimnaziu şi la liceu lucrurile sunt mai complicate: la primul caz se face anchetă epidemiologică şi, pe baza concluziilor DSP, se analizează dacă se suspendă cursurile sau se iau alte măsuri, până la apariţia unui al doilea caz. La al doilea caz semnalat, cursurile se suspendă", a explicat ministrul educaţiei.
Cine nu merge la şcoală începând de luni
Sunt cinci categorii care includ elevi şi personal didactic.
-
Prima categorie este a elevilor cu vulnerabilităţi. "Cei care au avut adeverinţe medicale aferente semestrului 1 nu trebuie să le reînnoiască iar adeverinţele pentru semestrul al doilea pot fi trimise către diriginţi şi profesori", a menţionat Sorin Câmpeanu.
- A doua categorie este pentru cei care au în familie persoane cu vulnerabilităţi cronice.
- Categoria a 3-a este a celor care prezintă simptome şi care se recomandă a nu fi trimişi la şcoală. "În cazul acestora, nu se vor pune absenţe şi va fi suficient să fie anunţat dirigintele sau profesorul", a spus ministrul educaţiei.
- În categoria a 4-a intră cadrele didactice cu vulnerabilităţi cronice.
- În categoria a 5-a sunt cadrele didactice cu simptome.
"Orarul va trebui adaptat şi în niciun caz nu trebuie să apară situaţii în care elevii fac şi ore cu prezenţă fizică, şi ore online", a concluzionat Sorin Câmpeanu.