Antena 3 CNN Actualitate Sorin Alexandrescu a verificat stadiul plângerii penale pe care a depus-o împotriva lui Ioan Bendei

Sorin Alexandrescu a verificat stadiul plângerii penale pe care a depus-o împotriva lui Ioan Bendei

2 minute de citit Publicat la 16:35 12 Aug 2013 Modificat la 16:35 12 Aug 2013
Sorin Alexandrescu a verificat stadiul plângerii penale pe care a depus-o împotriva lui Ioan Bendei
Sorin Alexandrescu, CEO Antena Group, a verificat astăzi la secția 17 de Poliție stadiul plângerii penale pe care a depus-o în data de 19.07.2013, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, împotriva administratorului RCS&RDS, Ioan  Bendei, pentru denunț calomnios. Potrivit plângerii, administratorul RCS&RDS ar fi folosit "date eronate și mincinoase" în denunțul său, fapte dovedite inclusiv de acte ale procurorilor sau ale instanței, conform avocatului Gheorghiţă Mateuţ.

După depunerea plângerii, procurorii au trimis documentele polițiștilor de la secția 17, pentru cercetări, însă în data de 08.08.2013 au solicitat reîntoarcerea dosarului la Parchet, pentru continuarea analizei cauzei.

Conform Avocatului Gheorghiță Mateuț, denunțul făcut de Ioan Bendei este mincinos, deoarece nu există probe sau indicii temeinice din care să rezulte presupunerea rezonabilă că Sorin Alexandrescu ar fi comis fapta penală imputată, așa cum s-a constatat și prin respingerea în două rânduri, de către Judecătoria sectorului 5, a cererilor DNA de efectuare a unor percheziții la biroul și domiciliul acestuia, precum și prin infirmarea actului rezolutiv de începere a urmăririi penale de către Procurorul Șef al Secției de Combatere a corupției din cadrul DNA.  Ioan Bendei, știind că este înregistrat, a produs probe mincinoase, prin încercări repetate de a conduce discuțiile purtate cu Sorin Alexandrescu în sensul în care ar putea face dovadă unui șantaj. Tot Avocatul Mateuț afirmă că infracțiunea a fost săvârșită cu intenție directă, Ioan Bendei având cunoștință de caracterul mincinos al probelor pe care le-a produs în fața organelor de urmărire penală, cât și de caracterul nedrept al învinuirii pe care o sprijină în mod voit prin faptă să.

Potrivit codului penal, denunțul calomnios se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Producerea de probe mincinoase, care să ducă la o învinuire nedreaptă, poate să ducă la o pedeapsă între un an și 5 ani de închisoare.
 

Infracţiunea de denunţ calomnios

Codul Penal Roman încriminează în art. 259 denunțarea calomnioasă adică infracțiunea de reclamare către organele de urmărire și cercetare penală a unei alte persoane pentru fapte sau încălcări ale legii penale, care nu s-au săvârșit în realitate.

Art. 259. – Denunţarea calomnioasă

Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la savârsirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

Dacă cel care a săvârșit fapta declară mai înainte de punerea în mișcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra careia s-a facut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, ca denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.

×
x close