Alexandra Herţanu, sora premierului Victor Ponta, susţine că a mers joi la audieri la DNA ca să-şi recupereze calculatoarele pe care procurorii le-au luat de la firma de contabilitate, pentru că acestea nu au nicio legătură cu dosarul în care este anchetat soţul ei.
Iată, mai jos, mesajul postat pe
Facebook de Alexandra Herţanu:
"Mi-am trăit toată viaţa discret şi fără nici o implicare în viaţa publică. Din păcate de mai bine de o săptămână acest lucru nu a mai fost posibil. Respect dreptul presei de a cere informaţii despre subiecte de interes public, dar în acelaşi timp consider că şi publicul are dreptul la informaţii corecte şi complete. În concluzie, pentru a evita speculaţiile, vreau să se ştie că în această dimineaţă m-am prezentat de bunăvoie la sediul DNA Ploieşti, pentru a recupera hard-diskurile aparţinând SC EXFIN 2000 în care am calitatea de administrator şi asociat. Cu această ocazie, mi s-a solicitat şi am acceptat să dau o declaraţie de martor. Asta a fost tot! În plus, doresc să fac cunoscut că, în ciuda informaţiilor vehiculate în presă, eu, mama mea sau SC EXFIN 2000 nu am avut niciodată niciun fel de legătură contractuală cu SC GROSSMAN ENGINEERING SRL".
Alexandra Herţanu a fost audiată în dosarul în care soţul său, Iulian Herţanu, este arestat preventiv alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă sub acuzaţia de deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală.
Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.
"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către ?partenerii? la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.
Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.