Studiul a fost făcut public marţi de Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, fiind realizat în perioada octombrie 2012 - ianuarie 2013 de Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră al instituţiei.
Studiul a fost realizat cu ajutorul unei treimi din totalul studenţilor din anul I, forma de învăţământ zi.
Studenţii chestionaţi consideră că facultatea reprezintă o cale de a cunoaşte cât mai multe (30%), o cale de a obţine o slujbă bine plătită (29%), un mod de a cunoaşte cât mai mulţi oameni (25 %), dar şi un prilej de distracţie (16%).
În ceea ce priveşte utilitatea studiilor pe care le urmează, tinerii au apreciat că acestea oferă competenţele pentru a fi un specialist în domeniu - 93,6%, satisfac aspiraţiile de dezvoltare personală - 86,0%, sunt o condiţie pentru a reuşi în viaţă -83,8% şi le vor spori şansele de a avea un venit mai mare - 76,6%.
Unul din trei studenţi condiţionează reuşita socială şi profesională după absolvirea facultăţii de reţeaua socială, 37,4% dintre cei chestionaţi apreciind că "degeaba termini o facultate dacă nu ai relaţii".
Potrivit rezultatelor cercetării, la finalul studiilor universitare, studenţii universităţii sucevene vizează, în primul rând, ocuparea unui loc de muncă în domeniu (66,7%), în timp ce 32 la sută doresc să continue studiile prin masterat, 28,1 la sută vor să fie specialist în domeniu, 25,5 la sută vor să acumuleze cunoştinţe care pot fi aplicate la locul de muncă, iar 21,6 % vor să aibă o carieră de succes.