S&D ar uma să devină cel important grup politic din Parlamentul European după europarlamentarele din mai, cu 221 de europarlamentari, faţă de 202 cât ar obţine popularii, potrivit unui sondaj publicat miercuri de VoteWatch Europe, scrie
Mediafax.
Partidul Popular European (PPE) ar obţine 202 mandate la alegerile europarlamentare din 22-25 mai, faţă de 274 cât are în prezent, în timp ce Alianţa Progresistă a Socialiştilor si Democraţilor (S&D) ar creşte de la 194 de mandate în actuala legislatură, la 221, conform sondajului realizat de VoteWatch Europe, în colaborare cu Burson-Marsteller/Europe Decides.
Viitorul Parlament European va avea 751 de eurodeputaţi, cu 15 mai puţini decât actualul.
Rezultatul votului este mai important ca până acum, întrucât formaţiunea cu cele mai multe mandate în PE ar putea da preşedintele Comisiei Europene.
Experţi citaţi de VoteWatch Europe atrag însă atenţia că până la alegeri mai sunt 12 săptămâni, iar ca urmare a situaţiei politice volatile din mai multe state membre mari atât PPE, cât şi S&D ar putea câştiga alegerile europarlamentare.
Viitorul Parlament va fi mult mai polarizat, grupurile politice de centru urmând să piardă mandate, în timp ce partidele radicale de stânga şi de dreapta, precum şi cele antieuropene vor avea mai mulţi europarlamentari faţă de legislatura 2009-2014, notează site-ul
votewatch.eu. Astfel, mandatele grupurilor de centru - PPE, S&D şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) - ar putea avea împreună 65% dintre mandate, faţă de 72% în prezent, în timp ce radicalii şi antieuropenii ar avea 29%.
În aceste condiţii, Frontul Naţional (FN) din Franţa, Partidul Libertăţii (PVV) din Olanda, Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ), Liga Nordului (LN) din Italia, Vlaams Belang din Belgia şi Democraţii Suedezi (SD) ar avea împreună 38 de mandate. Pentru a forma un grup în PE este nevoie de cel puţin 25 de europarlamentari din şapte state membre.
Profesorul Simon Hix, preşedintele VoteWatch Europe, consideră că "polarizarea PE ar putea obliga grupurile de centru să lucreze împreună în cadrul unei "mari coaliţii', începând cu alegerea viitorului preşedinte al Comisiei Europene".
Conform sondajului VoteWatch Europe, în România social-democraţii ar obţine 13 mandate, liberalii - 10, iar popularii - 9. Liberalii români ar deveni, astfel, principala forţă în cadrul ALDE, urmaţi de cei olandezi, cu 7 mandate, şi de danezi, cu 5 mandate.
În prezent, în PPE sunt 14 europarlamentari români, în S&D - 11, iar în ALDE - 5, iar trei sunt neafiliaţi. România va avea în viitorul Parlamentul European 32 de eurodeputaţi, cu unul mai puţin faţă de actuala legislatură.