Antena 3 CNN Actualitate Sondaj privind sărbătorile pascale. Românii se declară credincioşi. 30% dintre ei nu au avut suficienţi bani pentru mâncarea tradiţională

Sondaj privind sărbătorile pascale. Românii se declară credincioşi. 30% dintre ei nu au avut suficienţi bani pentru mâncarea tradiţională

1 minut de citit Publicat la 09:46 11 Apr 2015 Modificat la 09:46 11 Apr 2015
easter.jpg
Foto: www.pappaspost.com
Cei mai mulţi dintre români îşi petrec Paştele acasă, în familie, dar aproape 30% nu au avut suficienţi bani pentru mâncarea tradiţională, arată un sondaj de opinie realizat de Avangarde. 85% dintre cei întrebaţi spun că Paştele este o sărbătoare importantă pentru ei şi 47% au ţinut post anul acesta. Studiul arată că 33% şi-au cumpărat ceva nou, aşa cum e tradiţia, iar  70% au spus că au dat ceva de pomană în această perioadă.

Potrivit studiului Avangarde, 82% dintre românii chestionaţi se declară credincioşi şi numai 9% răspund clar că nu cred în Dumnezeu. 70% dintre cei care au participat la sondaj cred în Învierea lui Cristos.

Datele confirmă şi părerea românilor privind studiul religiei în şcoli. 76% dintre cei care au participat la sondaj au răspuns pozitiv la această întrebare. Doar 17% dintre respondeţi nu cred că religia trebuie pradată în şcoli.

Sărbătorile pascale se petrec în familie sau la rude. 65% dintre români stau acasă şi 30% că merg la rude  în vizită. 91% petrec împreună cu familia şi numai 3% cu prietenii.

Puţin peste jumtate dintre români mănâncă miel, cu toate că tradiţia tăiatului mieilor nu este văzută cu ochi prea buni. 40% consideră că este un act de cruzime că se taie atât de mulţi miei.

Studiul arată că peste un sfert dintre români nu au avut nici anul acesta bani suficienţi pentru masa de Paşte. Sunt însă şi mulţi care nu au avut probleme financiare. 63% dintre cei chestionaţi se înscriu în această categorie şi spun că le-au ajuns veniturile pentru aceste cheltuieli.

La întrebarea dacă şi-au cumpărat ceva nou, aşa cum cere tradiţia, doar 31 au răspuns afirmativ. 66% nu au păstrat acest obicei. Chiar dacă nu au alocat bani pentru ei înşişi, se pare că românii s-au gândit la cei mai săraci decât ei. Studiul arată că de Paşte, 67% dintre români fac gesturi umanitare. 33% nu obişnuiesc să dea de pomană.

Sondajul a fost făcut pe un eşantion reprezentativ de 700 de persoane de peste 18 ani. Culegerea datelor s-a efectuat în perioada 5 martie- 9 aprilie 2015, iar marja de eroare este de plus-minus 3,7% pentru un interval de încredere de 95%.

×
Etichete: sondaj avangarde
x close