Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro.
Datele au fost culese în perioada 22 - 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului.
Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
Potrivit sondajului INSCOP, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile europarlamentare, în aceeași zi cu alegerile locale, 59,1% dintre români au spus că sigur vor merge la vot.
În același timp, 12,5% au răspuns că ”sigur nu” vor merge la vot.
Respondenții au fost întrebați și ce părere au despre decizia PNL şi PSD ca la alegerile europarlamentare să candideze pe liste comune, iar la alegerile locale sa candideze separat.
51.3% dintre respondenți au o părere proastă despre această decizie, în timp ce 36.9% din totalul populaţiei are o părere bună despre această decizie, iar 10.8% nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 1% nu răspund.
Surpriza a venit la intenția de vot a românilor pentru partidele politice la alegerile europarlamentare.
Pe primul loc în preferințele românilor se clasează alianța PSD-PNL, cu 43.7%. Pe locul al doilea se clasează AUR, cu 20.6% din voturi.
13.7% dintre respondenți vor vota cu Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD), pentru SOS România ar vota 6.4% dintre români, iar pentru UDMR ar vota 3.9% dintre alegători.
La alegerile locale, în schimb, pe primul loc în preferințele românilor se clasează PSD, cu 30.6%, urmat de PNL, cu 25.6% și AUR, cu 17.4%.
9.8% dintre respondenți vor vota cu Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forţa Dreptei), 4.3% cu SOS Romania, 4% cu UDMR, 3.1%cu Alianţa AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român), 2.4% cu Partidul Pro România, iar 2.7% cu alt partid.