Antena 3 CNN Actualitate Sondaj: 94% dintre români cred că doar pedepsele nu combat consumul de droguri

Sondaj: 94% dintre români cred că doar pedepsele nu combat consumul de droguri

G.A.
2 minute de citit Publicat la 18:27 25 Sep 2024 Modificat la 18:27 25 Sep 2024
GettyImages-688430042
Specialiştii spun că trebuie să existe o schimbare de paradigmă şi că autorităţile trebuie să facă eforturi pentru a împiedica primul consum de droguri. Foto: Gettyimages

Noi date care arată cât de mult influenţează consumul de droguri viaţa românilor. 94% din cei care au răspuns la întrebările sondajului realizat de The Center for International Research and Analyses, la comanda Antena 3 CNN, spun că doar măsurile de pedepsire nu sunt suficiente pentru a combate eficient consumul de droguri şi că ţara noastră trebuie să apeleze la un mix de măsuri care să includă şi educaţia, prevenirea, dar şi serviciile de sprijin. De aseamea, 99% dintre români consideră că drogurile nu sunt singurul lucru de care oamenii pot deveni dependenţi şi că fumatul sau reţelele sociale pot avea efecte negative asupra lor.

Un semnal de alarmă a fost tras şi de premierul Marcel Ciolacu care a declarat că lupta împotriva drogurilor trebuie să treacă la un alt nivel şi că ţara noastră trebuie să intensifice prevenţia în ceea ce priveşte consumul de droguri. Marcel Ciolacu a mai declarat că tinerii trebuie să cunoască care sunt riscurile dacă se expun la astfel de substanţe, iar cei care cad pradă drogurilor să nu mai fie trataţi ca nişte infractori, ci să primescă ajutor din partea medicilor. 

Afirmaţiile şefului Executivului sunt confirmate şi de rezultatelele sondajului realizat de The Center for International Research and Analyses. Potrivit acestora 94% dintre români consideră că DOAR măsurile de pedepsire nu sunt suficiente pentru a combate eficient consumul de droguri şi că ţara noastră are nevoie de un mix de măsuri care să includă educaţia, prevenirea şi serviciile de sprijin. Doar 4 procente spun că sunt oarecum în dezacord cu aceste măsuri, iar un procent sunt în complet dezacord cu ele.  

Specialiştii spun că trebuie să existe o schimbare de paradigmă şi că autorităţile trebuie să facă eforturi pentru a împiedica primul consum de droguri. Maria Coman, medic psiholog, adaugă că statul trebuie să pună accent şi pe educaţie, în condiţiile în care până acum s-a mers foarte mult pe ideea pedepsirii şi incriminării celor care consumă droguri. 

De asemenea, 50% dintre români cred că una dintre cele mai importante priorităţi pentru România în ceea ce priveşte sănătate publică trebuie să fie combaterea consumului de droguri. În plus, 33% consideră că statul trebuie să se concentreze pe combaterea consumului de alcool,  31% pe combaterea obezităţii, iar 25% pe combaterea fumatului.  În aceeaşi măsură,  99% dintre respondenţi consideră că drogurile nu sunt singurul lucru de care oamenii pot deveni dependenţi şi că jocurile de noroc, fumatul sau reţelele sociale pot avea şi ele  efecte negative asupra lor, prietenilor şi familiei.  

Sociologul CIRA Vladimir Ionaş adirmă că este nevoie de o intervenţie mult mai puternică a statului în toate problemele legate de consum pentru că acestea au un efect direct şi devastator asupra sănătăţii oamenilor.  Autorităţile sunt obligate să dezvolte instrumente şi să facă publice informaţii cu ajutorul cărora românii să poată preveni astfel de afecţiuni, mai spune acesta.  

Sondajul a fost realizat în perioada 1 – 8  septembrie 2024 pe un eșantion de 1094 de subiecți, prin metoda CATI și are o marjă de eroare de plus/minus 3 procente.

 

×
TOP articole
x close