Antena 3 CNN Actualitate Sondaj: 47% dintre români condamnă expulzarea romilor din Franţa, dar întoarcerea lor în ţară este privită cu teamă (VIDEO)

Sondaj: 47% dintre români condamnă expulzarea romilor din Franţa, dar întoarcerea lor în ţară este privită cu teamă (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 16:29 04 Sep 2010 Modificat la 16:29 04 Sep 2010
Sondaj: 47% dintre români condamnă expulzarea romilor din Franţa, dar întoarcerea lor în ţară este privită cu teamă (VIDEO)

Întoarcerea romilor în ţară e privită cu teamă, iar 47% dintre români condamnă expulzarea acestora din Franţa. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare şi Strategie, cei mai mulţi dintre români au o părere proastă despre romi şi cred că nu pot fi integraţi într-o societate europeană.

Peste jumătate din populaţia ţării are o părere proastă sau foarte proastă despre romi, arată datele unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, în perioada 30 august - 1 septembrie.

Doar 28% dintre cei chestionaţi au o părere foarte bună despre romi. Cei mai mulţi români, 37 %, se declară indiferenţi atunci când văd un reprezentant al acestei etnii. Procentul celor cărora un rom le inspiră teamă este şi el destul de mare - 18%. Furturile sunt a doua trăsătură cu care sunt identificaţi romii, arată studiul.

74% din populaţie identifică un rom după fizionomie, 62% după culoarea pielii, 62% după îmbrăcăminte, 84% - obiceiuri şi comportament, 77% după  limba vorbită, şi 85% după vocabular şi accent.

În principiu, cei mai mulţi dintre români nu au o problemă ca romii să se stabilească în localitatea lor, să le fie colegi de muncă sau vecini, dar nu ar dori să facă parte din familia lor.

Atunci când vine însă vorba de măsuri prin care să fie rezolvate problemele romilor, majoritatea locuitorilor ţării nu ar dori decât ca minoritarii să aibă parte de ceva mai multă educaţie.

93% din populaţie s-ar opune acordării de ajutoare sociale şi bunuri, 81% nu ar dori ca romii să primească locuinţe, 91% nu ar dori ca aceştia să aibă acces la utilităţi, 60% nu ar dori ca prioritate ca romii să fie calificaţi şi să aibă acces la meserii, iar 80% nu cred că e de mare importanţă ca aceştia să obţină acte de identitate.

Cei mai mulţi dintre cei care au răspuns chestionarului Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie cred că alocarea de fonduri europene pentru integrarea romilor este inutilă.

Românii cred în bună măsură că au de suferit din cauza asemănării dintre denumirea ?rom" şi cea de ?român". De altfel, 60% din populaţie nu crede că folosirea termenului de "ţigan" este jignitoare. Aproape jumătate dintre români cred că Guvernul a făcut prea puţin pentru a-i integra pe romi.

38% dintre români cred că întoarcerea romilor din Vestul Europei este un pericol real pentru siguranţa lor şi a familiei.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.231 de persoane şi are o marjă de eroare de plus minus 2,8%.



Antena 3

×
x close