Antena 3 CNN Actualitate Şomeri cu studii superioare. 9.000 de absolvenţi de facultate nu şi-au găsit loc de muncă în 2009

Şomeri cu studii superioare. 9.000 de absolvenţi de facultate nu şi-au găsit loc de muncă în 2009

Şomeri cu studii superioare. 9.000 de absolvenţi de facultate nu şi-au găsit loc de muncă în 2009
07 Sep 2009   •   14:02

Absolvenţii care ies de pe băncile universităţilor bat la porţile agentiilor de ocupare a fortei de muncă sperând că-şi vor găsi cât mai repede cu putinţă un serviciu. Se întâmplă, însă, ca piaţa muncii să nu aibă nevoie de ei. Cauzele sunt multiple: fie sunt prea mulţi absolvenţi cu aceeaşi specializare, fie profesiile alese între timp nu mai au căutare. Si criza economică este una dintre cauze.

Circa 90.000 de tineri au absolvit în 2009 un profil la o universitate de stat. Dintre aceştia 9.000 nu au reuşit să se angajeze, aşa că au aplicat pentru şomaj. Explicaţia este simplă: firmele nu mai fac recrutări sau nu sunt interesate de anumite profesii.

Un alt motiv îl reprezintă şi slaba pregătire prefesională a tinerilor absolvenţi. Cu toate acestea, în 2009 rata şomajului nu este atât de mare ca în anii precedenţi, susţin specialiştii.

Indiferent de criză, specialiştii susţin că unele profesii nu vor fi niciodată afectate şi se vor căuta indiferent de condiţiile de pe piaţă. Sunt profesii ca medic, inginer, profesor sau economist.

Antena 3

×
Subiecte în articol: someri absolventi
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close