Antena 3 CNN Actualitate Soluţiile care vă otrăvesc copiii se ascund în mâncare (VIDEO)

Soluţiile care vă otrăvesc copiii se ascund în mâncare (VIDEO)

Soluţiile care vă otrăvesc copiii se ascund în mâncare <font color=red>(VIDEO)</font>
13 Iul 2007   •   21:20

Uniunea Europeană a interzis folosirea celebrelor E-uri în alimentele pentru sugari. Şi asta pentru că îi pot îmbolnăvi grav. Specialiştii români susţin însă că interdicţia ar trebui extinsă - aditivii, care există în aproape orice mâncare, pot distruge şi un organism matur. Sarea de lămâie pe care o ştie toată lumea este în capul listei printre E-urile folosite ca ingrediente în brânzeturi, produse din carne, biscuiţi şi băuturi răcoritoare. E-uri extrem de nocive sunt aspartamul, folosit ca îndulcitor chimic sau acidul citric care se poate găsi şi în pireurile de fructe pentru bebeluşi.

?Aspartamul, la copii de la 3 la 10 ani, dacă se consumă în cantităţi foarte mari în sucuri, în timp, se poate ajunge la diabet zaharat sau obezitate?, spune Cătălin Ionescu, medic specialist în diabet. Printre ingredientele din sucuri, dulciuri, cereale şi snacks-uri mai găsim tartrazina, responsabilă de declanşarea crizelor de astm, urticarie la copii şi chiar tumori ale tiroidei.

Coloranţi precum Ponceau 4R apar frecvent în jeleuri şi pot crea reacţii la persoanele care suferă de astm. Guma de mestecat, în special cea destinată copiilor, conţine cel puţin 8 E-uri. Parte din ele produc colesterol, boli ale aparatului bucal sau cancer.

În mod normal, producătorii ar trebui să tipărească pe ambalaje cantitatea fiecărui aditiv în parte. Nimeni, însă, nu foloseşte această practică. Ba mai mult, pe ambalajele frumos colorate, ingredientele sunt scrise atât de minuscul, încât cu greu pot fi descifrate. Oricum, nimeni nu-i controlează. Şi nu este singura problemă. ?Scriu pe etichetă stabilizatori, dar nu spun ce anume. La 30% conţinut de fruct, restul e apă şi zahăr. Trebuie să mai fie ceva, acel ceva poate fi un colorant?, spuen dr. Ionescu.

Caramelul- E 150 este interzis în multe ţări europene. Uneori, nu se specifică dacă e un caramel artificial sau natural. În spatele acestei politici de piaţă se ascund interese economice, spun specialiştii. Mezelurile sunt şi ele pline de nitriţi. Aceştia dau cărnii culoarea roşiatică, dar la un consum îndelungat pot declanşa cancer.

Observator

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close