Pentru România, sistemele alternative la gaze sunt încă un vis frumos. Austriecii, germanii şi grecii le folosesc pentru că sunt mai ieftine şi rup dependenţa de preţioasele gaze naturale. De câţiva ani, sunt primele în topul ţărilor verzi pentru că aproximativ 70% din populaţie are instalate panouri solare sau alte sisteme care permit încălzirea casei cu resurse proprii.
Şi în Suedia, de mai bine de un sfert de secol se construiesc case dotate cu sisteme de încălzire care captează căldura din sol. Şi bulgarii ne-au luat-o înainte. Pe blocurile din Ruse sunt zeci de hornuri, care iarna scot încontinuu fum negru. În România numai 100.000 de români au astfel de sisteme alternative la gaz.
Cei mai mulţi români care au în casă instalat un sistem alternativ la gaze au făcut-o de nevoie. Locuiesc în locuri unde gazele nu au ajuns niciodată.
În afară de cazanul cu lemne, mai există microcentrala electrică - un echipament care funcţionează numai pe curent electric. Sistemul costă în jur de 400 de euro. În plus, mai există sistemul de încălzire pe bază de combustibil lichid.
În România, de abia anul acesta va începe primul program de subvenţionare din partea statului. Astfel, cine vrea să adopte un astfel de sistem, va primi din partea statului 90% din valoarea sistemului, însă nu mai mult de 7.000 de euro. Administraţia fondului pentru mediu va anunţa pe 15 ianuarie firmele la care se pot înscrie cei care vor să îşi pună aceste sisteme.
Observator