Antena 3 CNN Actualitate Soluțiile pentru siguranța datelor din rețeaua de sănătate, discutate la conferința „Romanian Cyber Care Health – siguranță și încredere pentru pacienți”

Soluțiile pentru siguranța datelor din rețeaua de sănătate, discutate la conferința „Romanian Cyber Care Health – siguranță și încredere pentru pacienți”

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 15:59 20 Iun 2024 Modificat la 15:59 20 Iun 2024
conferinta
Securitatea şi protecţia datelor din reţeaua de sănătate sunt cele mai mari provocări ale momentului. Sursa foto: Antena 3 CNN

Cele mai bune soluții pentru siguranța datelor din rețeaua de sănătate au fost discutate de specialiștii în domeniu, în cadrul Conferinței Naționale “Romanian Cyber Care Health – siguranță și încredere pentru pacienți”.

Securitatea şi protecţia datelor din reţeaua de sănătate sunt cele mai mari provocări ale momentului, având în vedere dependența tot mai mare de digitalizare în acest domeniu.

Soluția vine odată cu implementarea, în sistemul de Sănătate, a celei mai noi Directive Europene privind securitatea cibernetică. Pentru a ţine la distanţă atacurile hackerilor, trebuie puse in aplicare o serie de reglementări și măsuri stabilite la nivel european.

Provocările și soluțiile punerii în aplicare a noii Directive au fost dezbătute în cadrul conferinţei „Romanian Cyber Care Health - siguranță și încredere pentru pacienți”.

Infrastructura informatică din sistemul medical de stat poate fi o mare vulnerabiltate, în contextul atacurilor cibernetice. Sunt însă mai multe soluţii pentru protecţia datelor din reaţeaua de sănătate.

Citește și: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: „În perioada 2028 - 2029 vor fi gata trei spitale regionale” 

Investiţiile în infrastructura informatică şi în pregătirea personalului pot bloca atacurile cibernetice care pun în pericol şi tratamentele vitale ale pacienţilor.

„O fabrică de nivelul nostru produce în jur de 160 de milioane de cutii de medicamente pe an. Asta înseamnă că dacă mie mi s-a oprit producția o zi, din cauza atacului cibernetic, și nu zic 3, 4 sau 7, pentru că, de multe ori, blocajele sunt de ordinul săptămânilor, impactul este de o jumătate de milion de cutii de medicamente”, a spus Mihai Fugarevici , CEO STADA ROMÂNIA.

„Observăm că atacurile sunt identificate când abia atunci când ni se cer răscumpărări, când vedem că nu ne mai merge parola, adică într-un stadiu tardiv. Cum putem întâmpina aceste lucruri? Prin a le monitoriza”, a spus Dragoș Ionică, Senior Manager in Cyber Risk Advisory, Deloitte România.

Digitalizarea instituţiilor statului ar trebui să fie o prioritate, autorităţile promit în aceste sens o serie de măsuri pentru a preveni atacurile cibernetice. 

„Sunt două aspecte, anume legislația națională pe care am autorizat-o în luna ianuarie, în urma atacurilor cibernetice care au avut loc asupra Camerei Deputaților.

De asemenea, directiva NIS 2,  care reprezintă un cadru general la nivel european, în privința răspunsului la atacului cibernetice și, în special, în creare de culturi de securitate cibernetică atât în mediul privat, cât și în mediul public”, a spus Bogdan – Gruia Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

În ultima perioadă, atacurile cibernetice din sistemul medical au luat amploare. Ultimul, cel mai important, a avut loc în februarie anul acesta, când zeci de spitale din Capitală şi din ţară au avut activitatea blocată.

×
x close