EXAMEN DE REZIDENȚIAT. Parlamentarii au găsit o soluţie în criza examenului de rezidenţiat. Anul acesta, pe actele necesare pentru organizarea examenului nu va mai fi nevoie şi de semnătura ministrului Educaţiei.
Potrivit unui amendament introdus marți dimineață în comisiile reunite de Invatamant și Sanatate publică, Ministerul Educației este scos provizoriu din schemă. Prin urmare, totul va cădea în sarcina Ministerului Sănătății.
Studenții mediciniști reacționează după amânarea examenului de rezidențiat
De regulă, examenul de rezidenţiat se organizează în baza a şapte ordine de ministru, între care trei sunt comune Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei.
Iniţial, examenul de rezidențiat a fost stabilit pentru 17 noiembrie, fiind reprogramat pentru 8 decembrie.
EXAMEN DE REZIDENȚIAT - CALENDAR:
Rezidenţiatul va avea loc în data de 8 decembrie 2019 şi se va desfăşura după următorul calendar:
* înscrierea candidaţilor - între 28 octombrie şi 11 noiembrie
* transmiterea de către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi a municipiului Bucureşti a listelor cu candidaţii înscrişi Ministerului Sănătăţii - cel târziu pe 14 noiembrie
* centralizarea listelor de către MS şi defalcarea candidaţilor pe centre universitare - cel târziu 25 noiembrie
* afişarea pe site-ul rezidenţiat.ms.ro a listelor cu candidaţii admişi în concurs, pe centre universitare şi domenii - 27 noiembrie
* sesizarea de către candidaţi a eventualelor erori de redactare - până cel târziu la data de 29 noiembrie
* afişarea pe site-ul rezidenţiat.ms.ro şi pe site-urile facultăţilor de medicină şi farmacie a repartizării candidaţilor pe săli în funcţie de domeniul pentru care s-au înscris - 5 decembrie
* desfăşurarea concursului - 8 decembrie
* alegerea posturilor/ locurilor de către candidaţi în funcţie de punctajul obţinut - 17, 18, 19 decembrie
Semnarea contractelor individuale de muncă cu unităţile sanitare se va face în perioada 6 - 14 ianuarie 2020, iar repartiţia pe clinici de pregătire între 14 - 16 ianuarie 2020.
La fel ca în anii trecuţi, concursul se va desfăşura în şase centre universitare - Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore.