Importatorii anunță că anvelopele s-au scumpit deja cu 20% față de anul trecut și se așteaptă la noi majorări de prețuri în următoarele luni. De aceea recomandă șoferilor să cumpere cauciucuri de iarnă acum dacă vor să le ia prețuri ceva mai mici.
Clienții care ajung acum la service spun că nu vor să-i ia iarna pe nepregătite. Mai ales că unii dintre ei merg des la munte unde vremea e imprevizibilă.
Oamenii au vrut să scape de aglomerația de la începutul lunii noiembrie așa că au venit mai repede cu mașină în service.
Nu doar schimbarea anvelopelor trebuie avută în vedere. Se apropie sezonul rece iar o mașină pregătită corespunzător pentru iarnă ne poate scuti de o serie de probleme.
Mecanicii atrag atenția că anvelopele trebuie să fie omologate. Pe lângă asta trebuie verificat antigelul, bateria să fie încărcată.
Importatorii de anvelope anunță că prețurile sunt mai mari anul acesta. Producătorii de anvelope s-au confruntat cu o criză a materiilor prime
"În medie anvelopele s-au scumpit cu 15-20 la sută față de anii precedenți. Scumpirea este datorată contextului internațional care a dus la majorarea prețului materiilor prime. Nu știm cu evoluează prețurile, de aceea e important ca șoferii să își schimbe anvelopele din timp. Astfel se evită aglomerația și eventualele majorări de prețuri", a precizat, pentru Antena 3 CNN, Vlad Însurățelu, reprezentat importator anvelope.
Doar anvelopele care sunt marcate cu simbolurile M și S sunt recomandate, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Cele all season care nu au aceste indicații trebuie evitate, pentru că sunt potrivite doar în țările unde de obicei iernile vin cu temperaturi pozitive.
Prețul unor anvelope noi variază în funcție de dimensiuni. La cele cu dimensiunile 185/65/R15 costul variază de la 190 la 300 de lei per bucată, în timp ce pentru un pneu cu dimensiunile 205/50/R16 trebuie să scoatem din buzunar o sumă cuprinsă între 200 și 500 de lei per bucată.
Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.
Cei care circulă cu anvelope necorespunzătoare pe timp de iarnă riscă amenzi de până la 2900 de lei și nu sunt despăgubiți de societățile de asigurare în cazul producerii unui accident rutier.