Infracţiunile în domeniul voilenţelor domestice a crescut alarmant în 2022, mai exact cu 13,4% faţă de primele 10 luni a anului trecut: 42.527 de agresori şi 48.263 de victime.
Agresorii au fost înregistraţi la poliţie, iar în rândul victimelor se numără: 32.814 victime femei, 7.954 victime bărbaţi şi 7.495 de victime copii.
Din fericire, de la începutul lunii octombrie a fost anunţat un proiect pilot, în România, care acoperă câteva judeţe: Bucureşti, Iaşi, Mureş şi Vrancea, aici sunt monitorizaţi cu brăţări electronice, doar la încuviinţarea victimei, agresorii violenţei domestice.
În aceste judeţe au fost emise 284 de ordine de protecţie, în 150 de cazuri victimele au refuzat monitorizarea electronică (75%), 56 de brăţări electronice au fost montate, împotriva a 8 agresori au fost luate măsuri privative de libertate pentru că au încălcat acest ordin de protecţie, 6 agresori au fost reţinuţi, unul a fost arestat de două ori, iar unul se află sub control judiciar.
"Întradevăr 74.000 de cazuri sunt declarate, însă sunt mult mai multe. Sigur că lupta împotriva violenţei şi a agresiunii începe în familie, în primul rând prin educaţie", a declarat Keren Rosner, psiholog, pentru Antena 3 CNN.
În acest an polițiștii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț alături de specialiști din cadrul D.G.A.S.P.C. Neamț au vrut să tragă un semnal de alarmă și de conștientizare asupra efectelor violenței, care uneori pot escalada, având urmări dintre cele mai grave.
Cu această ocazie au fost realizate fotografii cu mesajul STOP, mesaj ce este adresat tuturor formelor de violență.
Violența domestică nu se referă doar la violența dintre soți sau foști soți, ci și la violența între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.
De asemenea, Gabriela Firea, ministrul Familiei, a transmis un mesaj, astăzi, printr-o postare pe Facebook, pentru a marca Ziua Luptei împotriva Violenţei asupra Femeilor.
Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor corelează cu sărbătorirea Sfintei Muceniţe Ecaterina, care de asemenea a fost o victimă a violenţei la vremea sa.