Ca să acționeze au nevoie doar de un telefon mobil, iar, de cele mai multe ori, deținuții primesc dispozitivele de la persoane de încredere din exteriorul penitenciarului.
Deși deținuții nu au dreptul de a avea telefoane mobile, acestea ajung să fie strecurate în penitenciare. De exemplu, într-o închisoare intră și ies zilnic sute de persoane care aduc pachete diverse.
Uneori aparatul cu Raze X nu funcționează, iar la controlul efectuat de gardieni mai sunt scăpări, mai ales că deținuții sunt extrem de inventivi.
Se întâmplă ca telefoanele mobile să fie ascunse în conserve. Acestea sunt cântărite și verificate, însă dacă operatorii nu sunt atenți, există riscul ca telefoanele să treacă fără probleme de filtre.
Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a vorbit și despre alte metode folosite de către deținuți, cum ar fi dronele care livrează telefoanele direct la geamurile deținuților.
Până când gardieni reușesc să confiște telefoanele, deținuții reușesc să sune la zeci de victime.
Procurorii au anchetat recent un astfel de caz și au descoperit că șase persoane în vârstă, care au fost înșelate cu peste 50.000 de euro, întreaga operațiune fiind coordonată din Penitenciarul Tulcea.