În cadrul conferinţei de presă Vlad Voiculescu a subliniat că sistemul sanitar este suprasolicitat, oamenii sunt obosiţi şi anumite echipamente pot fi la limită dar asta nu justifică producerea unei tragedii.
"Am solicitat avizul de funcționare unității mobile de terapie intensivă. Direcția de Sănătate Publică a eliberat pe 9 aprilie avizul de funcționare cu caracter temporar pe perioada stării de alertă, la fel ca în alte cazuri.
Unitatea mobilă ATI respectă normele de igienă și sănătate publică
Din punct de vedere al raportului, în urma evaluării documentației unitatea mobilă terapie Intensivă respectă normele de igienă și sănătate publică. Am solicitat de asemenea, Direcțiilor de Sănătate Publice să prezinte toate avizele de funcționare a acestor unități mobile, iar o echipă a Agenției Naționale a Medicamentului și dispozitivelor medicale va face parte din echipa de anchetă care este coordonată de către Parchet în acest moment.
Avem 1687 de paturi ATI avizate
Conform raportării zilnice a spitalelor astăzi avem 1687 de paturi ATI avizate de DSP și suplimentar adică 1582 avizate plus 105 paturi suplimentare. Dintre acestea 50 sunt patru destinate copiilor, de asemenea o parte din aceste paturi se află în spitale cu alte specializări precum oftalmologie, obstetrică etc.
Pe de altă parte, există un număr de 50 de pacienți ATI confirmați sau suspecți COVID internați în acest moment în plus față de paturile anunțate inițial.
846 de pacienți în UPU, avem 20 de pacienți intubați şi 134 de pacienți pe ventilație non invazivă
Astăzi în toată țara avem 846 de pacienți în UPU, avem 20 de pacienți intubați şi 134 de pacienți pe ventilație non invazivă, iar în București avem 189 de pacienți în unitățile de primiri urgențe, cinci pacienți intubați și 44 de pacienți pe ventilație non invazivă", a spus Vlad Voiculescu.
Întrebat de ce nu a participat la conferința susținută de către prim-ministrul Florin Cîţu şi secretarul de stat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a spus că nu a fost invitat.
"Cred că premierul l-a invitat pe doctorul Arafat la conferinţa de presă pentru a comunica pentru ca cel care este direct implicat în operarea acestei unităţi mobile de terapie intensivă să poată să ofere toate detaliile tehnice pe care, de altfel, le-a şi oferit. Dacă m-ar fi invitat, aş fi mers. Dar înţeleg foarte bine care au fost motivele pentru care l-a invitat pe doctorul Arafat şi cred de altfel că explicaţiile de ieri au fost mai mult decât binevenită", a declarat Vlad Voiculescu.
Întrebat despre felul în care s-a făcut comunicarea, după ce trei paciente au murit din cauza lipsei de oxigen, Vlad Voiculescu a precizat că prioritatea a fost să se anunțe familiile, poliția şi să se găsească soluții pentru ceilalţi pacienţi. Referitor la partea de responsabilitate ministrul a spus că se simte responsabil pentru ceea ce face.
"Vorbim despre echipe de oameni la ATI care sun în număr limitat. Asta e ceea ce face MS. Problema pandemiei nu poate fi rezolvată de Ministerul Sănătății, ci de noi toți. Mă simt responsabil pentru tot ceea ce fac. Pe parcursul zilei de ieri s-a facut tot ceea ce s-a putut. Există un Guvern al României care gestionează pandemia, nu doar Ministerul Sănătății. La 18.30, pacienții erau tranferați deja la alte unități medicale", a spus Vlad Voiculescu.