Antena 3 CNN Actualitate Social Victimele atentatului din 11 septembrie 2001, comemorate la baza de la Deveselu. Fifor: Ne-au determinat să fim mai puternici

Victimele atentatului din 11 septembrie 2001, comemorate la baza de la Deveselu. Fifor: Ne-au determinat să fim mai puternici

2 minute de citit Publicat la 13:09 11 Sep 2018 Modificat la 13:09 11 Sep 2018
Victimele atentatului din 11 septembrie 2001, comemorate la baza de la Deveselu. Fifor: Ne-au determinat să fim mai puternici
Foto: Captură Antena 3

Update: Oficialul român a participat marţi, la Deveselu, alături de ambasadorul Hans Klemm, la ceremonia de comemorare a victimelor atentatelor din SUA.

"Acum 17 ani vedeam cu toţii îngroziţi cum în Statele Unite are loc un atac asupra aliatului, asupra partenerului nostru, un atac îngrozitor împotriva democraţiei, împotriva libertăţii, împotriva ideii de umanitate, în ultimă instanţă, un atac pe care România l-a privit aşa cum l-au privit toate celelalte ţări democratice ale acestei luni, cu gândul că nu putem sta deoparte, că trebuie să fim alături de partenerii noştri", a arătat Fifor, după ceremonie.

Ministrul Apărării a amintit că, ulterior atacurilor din SUA, NATO a activat pentru prima dată în istoria sa Articolul 5. "Noi, deşi nu eram ţară membră NATO, ne-am alăturat imediat partenerilor noştri", a spus el.

Oficialul român a vorbit şi de mesajul ulterior atacurilor. "Cred că au reuşit (atacurile - n.r.) să ne determine să fim mai uniţi, mai puternici, mai solidari, să arătăm că împreună putem să fim cu adevărat o forţă, lucru pe care îl demonstrăm şi astăzi alături de partenerii noştri, de data aceasta ca parteneri ai Alianţei Nord-Atlantice. (...) România este şi rămâne un partener de nădejde pentru Statele Unite ale Americii. Credem cu tărie în Parteneriatul strategic şi dorim să continuăm acest parteneriat pentru a ne îndeplini obiectivele", a menţionat ministrul Apărării.

El a amintit de cei 29 de militari români morţi în teatrele de operaţii.

"Nu cred că putea fi un loc mai bine ales decât baza de la Deveselu, acolo unde împreună cu partenerii noştri americani arătăm lumii întregi că suntem determinaţi să asigurăm o apărare foarte bună aici, pe flancul Alianţei Nord-Atlantice, o facilitate pur defensivă, şi subliniez lucrul acesta, scutul antirachetă de la Deveselu, un loc în care militarii români lucrează alături de militarii americani", a punctat Mihai Fifor.

Știrea inițială

Atentatele de la 11 septembrie 2001 sunt comemorate, marți, la Baza de la Deveselu, unde au fost prezenți şi ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

Cei doi oficiali se află într-o "vizită de familiarizare" la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu, care este situată în cadrul Bazei Militare Române 99 de la Deveselu şi găzduieşte Sistemul de Apărare Antirachetă Aegis Ashore.

În spaţiul dedicat ceremoniei au fost ridicate steagurile SUA şi României şi drapelul NATO. Drapelul SUA a fost arborat în bernă.

În cadrul evenimentului a fost prezentată cronologia atentatelor de la 11 septembrie 2001 de pe teritoriul SUA şi a fost comemorată memoria victimelor şi a celor de la serviciile de intervenţie.

Aproximativ 3.000 de persoane, printre care şi români, au murit în atacurile teroriste.

Ambasadorul Hans Klemm a spus că ce a urmat atacurilor a demonstrat că acest gen de acţiuni agresive "nu pot distruge fundaţia Americii şi a aliaţilor săi".

×
x close