Antena 3 CNN Actualitate Social Gabriela Firea: "Victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită"

Gabriela Firea: "Victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită"

Silvia Preda
2 minute de citit Publicat la 16:25 14 Dec 2021 Modificat la 16:25 14 Dec 2021
Gabriela Firea
Gabriela Firea: "Victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită" Sursa foto: Facebook/Gabriela Firea

"Victimele violenței domestice trebuie protejate cu orice preț! Agresorii trebuie pedepsiți și ținuți la distanță prin ordine de restricție și brățări electronice.

De anul viitor, victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită.

Cu prilejul unei vizite în județul Ialomița, am reamintit cât de necesare sunt brățările electronice pentru a-i ține pe agresori la distanță. Am inițiat deja discuții cu ministrul de Interne referitoare la implementarea prevederilor privind monitorizarea electronică. Achiziția SIME - Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) precum și implementarea acestuia sunt responsabilități care revin Ministerului de Interne. Voi avea chiar în această săptămână o discuție cu ministrul Bode, întrucât, potrivit legii, SIME ar trebui să fie operațional cel mai târziu la data de 1 martie 2022", a anunţat Gabriela Firea.

Ea arată că, numai în acest an, 35 de persoane au decedat în urma actelor de violență domestică, iar anul trecut au fost înregistrate 72 de decese.

"E strigător la cer! Numai în acest an, 35 de persoane au decedat în urma actelor de violență domestică, iar anul trecut au fost înregistrate 72 de decese.

Încurajez toate persoanele care se află în situații disperate sau sunt deja victime ale violenței domestice să nu tacă. Să sune la numărul 0800.500.333 și să ceară ajutor!

De asemenea, am decis ca din 2022, victimele violenței domestice să nu mai plătească expertiza medicală, acel certificat medico-legal, în valoare de 90 de lei, fără de care nu pot dovedi că au fost agresate. Aceste cheltuieli care vor fi asigurate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse (MFTES), prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). Vom urma modelul de bune practici pe care l-am implementat la Primăria Municipiului București din anul 2016.

Cu prilejul vizitei în județul Ialomița, am stat de vorbă cu victime ale violenței domestice care primesc ajutor specializat într-o locuință protejată. M-a impresionat povestea unei fetițe care acum are doi ani, dar locuiește în casa protejată de la patru luni.

Centrul face parte din proiectul național „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, are 6 locuri și oferă, pe lângă hrană și găzduire, consiliere psihologică, consiliere juridică, asistență socială, consiliere vocațională, orientare și formare profesională, ocuparea forței de muncă și reintegrare socială, asistență medicală, în funcție de situația fiecărui caz în parte. 11 persoane au beneficiat de ajutor în acest centru, din martie 2020 și până în prezent.

Măsurile pentru sprijinul victimele violenței domestice, dar și pentru prevenirea și reducerea acestor cazuri sunt printre prioritățile mele ca ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse (MFTES). De asemenea, toate proiectele propuse în Programul de Guvernare pentru domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice respectă recomandările formulate de către reprezentanții Grupului de Experți privind Acțiunea împotriva Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice (GREVIO) în proiectul de Raport privind măsurile legislative și de altă natură care pun în aplicare prevederile Convenției de la Istanbul în România", a scris Gabriela Firea, marţi, pe pagina sa de Facebook.

×
x close