Antena 3 CNN Actualitate Social Vacanța de Crăciun 2024. Calendarul zilelor libere pentru elevi și angajați

Vacanța de Crăciun 2024. Calendarul zilelor libere pentru elevi și angajați

calendar decembrie 2024 getty
Românii vor mai primi, pe lângă liberele legale, două zile libere în plus. Foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    02 Noi 2024   •   07:00

Vacanța de Crăciun 2024 se apropie cu pași repezi, iar mulți sunt interesați de perioada exactă a zilelor libere pentru elevi și angajați. Indiferent dacă planifici o vacanță de familie sau doar câteva zile de relaxare acasă, este bine să știi calendarul complet al vacanței de iarnă și al zilelor libere legale pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

Elevii au vacanța de Crăciun în perioada 20 decembrie 2024 - 8 ianuarie 2025

Elevii din România vor intra în vacanța de Crăciun pe 20 decembrie 2024, aceasta fiind ultima zi de școală din anul calendaristic. Tot atunci se încheie și modulul 2 din structura acestui an școlar. Vacanța se încheie pe 8 ianuarie 2025, când elevii revin la cursuri și încep modulul 3.

Structura anului școlar 2024-2025 prevede astfel două săptămâni de vacanță în perioada Crăciunului și Anului Nou, permițând copiilor și adolescenților să petreacă sărbătorile într-un cadru relaxat.

Angajații au dreptul la 6 zile libere cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Angajații din România beneficiază, conform legislației muncii, de șase zile libere legale în perioada sărbătorilor de iarnă, acestea incluzând și Anul Nou, prima zi liberă fiind 1 decembrie. Conform Codului Muncii, zilele libere pentru sărbătorile de iarnă sunt:

  • 1 decembrie - Ziua Marii Uniri (duminică)
  • 25 și 26 decembrie 2024 - prima și a doua zi de Crăciun (miercuri și joi)
  • 1 și 2 ianuarie 2025 - prima și a doua zi de Anul Nou (miercuri și joi)

Bugetarii primesc două zile libere în plus 

Pentru bugetari, există o zi liberă suplimentară, conform tradiției de a face punte între zilele libere legale și weekend. În 2024, bugetarii vor avea liber și pe 27 decembrie 2024 (vineri), creându-se astfel un weekend prelungit.

În ianuarie 2025, bugetarii vor mai primi o zi liberă în plus. Mai exact, ziua de 3 ianuarie 2025 (vineri), va fi și ea liberă, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Muncii.

Cum sunt plătiți angajații care trebuie să lucreze de Crăciun

Conform Codului Muncii, angajații care sunt nevoiți să lucreze în zilele de sărbătoare legală au dreptul la compensații financiare.

În general, cei care lucrează de Crăciun sau în alte zile de sărbători legale beneficiază de un spor de salariu, ce poate ajunge până la 200% din valoarea unei zile normale de lucru, sau de o zi liberă acordată în perioada următoare.

Art. 142 din Codul Muncii prevede: „(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

Zile libere în luna ianuarie 2025 

Pe lângă zilele libere de Anul Nou, luna ianuarie mai aduce și alte zile de odihnă. Încă din prima săptămână din an, angajații încep deja cu o minivacanță.

  • 1 și 2 ianuarie 2025 - prima și a doua zi de Anul Nou (miercuri și joi)
  • 3 ianuarie - punte (vineri)
  • 6 ianuarie - Boboteaza (luni)
  • 7 ianuarie - Sf. Ioan Botezătorul (marți)
  • 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române (vineri)

Așadar, vacanța de Crăciun 2024, dar și zilele libere acordate în prima lună a anului 2025, le vor oferi românilor în total 10 zile libere.

×
Parteneri
x close