Antena 3 CNN Actualitate Social Unde se ascund fugarii bogaţi ai României. Secretele celor mai răsunătoare cazuri

Unde se ascund fugarii bogaţi ai României. Secretele celor mai răsunătoare cazuri

2 minute de citit Publicat la 17:18 16 Aug 2017 Modificat la 17:18 16 Aug 2017
o_1bnlmee04hjm1a7ols31ic81o9f8.jpg

În emisiunea 100 de minute a fost prezentată o listă a bogaţilor care au fugit din ţară de frica dosarelor penale. Puiu Popoviciu este ultimul care a ales să fugă din țară pentru a nu ajunge în spatele gratiilor.  

Pentru unii, aşa cum e Alexander Adamescu, s-a dovedit însă că şi extrădarea poate fi un proces de durată. Mărturiile lor au scos la iveală de ce preferă să ajungă deţinuţi în alte state, departe de închisorile româneşti.

Alexander Adamescu, fiului omului de afaceri Dan Adamescu, are la rândul său probleme cu legea. În iunie 2016, el a fost prins la Londra, fiind ridicat de la o conferinţă unde se discuta despre "abuzurile autorităţilor române pe seama mandatelor de arestare preventive".

Pe numele lui Alexander Adamescu era emis un mandat european, după ce DNA ceruse arestarea sa pe motiv că în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, împreună cu tatăl său, Alexander a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti pentru ca aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile lui Adamescu.

La finalul lunii aprilie 2017, Tribunalul din Londra a decis suspendarea extrădării lui Alexander Adamescu, odată cu această decizie revocându-se şi măsura controlului judiciar faţă de acesta.

Curtea Internaţională de Arbitraj de la Washington a recomandat Tribunalului din Londra să suspende extrădarea lui Alexander Adamescu până la clarificarea anumitor aspecte.

Sebastian Ghiță este un alt exemplu. Deși se afla sub control judiciar, acesta a reușit să fugă din țară. A fost găsit în Serbia, unde acum se află sub control judiciar.

Cu un pas înaintea anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a plecat din România în vara anului 2012, cu puţin înainte de a fi citat pentru audieri la DNA în dosarul în care Sorin Blejnar era cercetat pentru evaziune fiscală cu produse petroliere.

În ianuarie 2014, omul de afaceri a apărut în timpul vizitei lui Traian Băsescu în Israel, ţară unde România nu are acord de extrădare. Era după momentul în care DNA a transmis citaţii pe numele lui, prin comisii rogatorii, autorităţile din Israel răspunzând că nu a fost găsit.

În 2014, DNA îl căuta pe Elan Schwarzenberg pentru o presupusă fraudare în procedura de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al Realitatea Media. Procurorii anticorupţie au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns dintr-o anchetă ce îl viza pe Radu Mazăre, DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală. Pe baza mandatului obţinut de la judecători, Elan Schwartzenberg figurează ca urmărit internaţional de statul român din iunie 2016.
Schwarzenberg nu a fost găsit.

Avraham Morgenstern, un apropiat al lui Radu Mazăre și care are mai multe dosare penale. A plecat din țară, deși a fost condamnat definitiv.

 

×
TOP articole
x close